Annonse

Blåbær stopper infarkt blant kvinner

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner som spiser minst tre porsjoner blåbær eller jordbær i uka kan redusere risikoen for hjerteinfarkt med så mye som en tredjedel.

Bærene inneholder nemlig antocyanin, et stoff som både kan utvide blodårene dine og hindre at det bygger seg opp belegg på innsiden av dem som kan føre til blodpropp.

Forskerne har spurt over 90 000 amerikanske damer om helsa og spisevanene deres i fireårsintervaller gjennom 18 år. På de årene hadde kvinnene totalt 405 hjerteinfarkt. Risikoen for et slikt var 32 prosent mindre for kvinnene som spiste mest blåbær og jordbær, sammenlignet med de som spiste minst bær.

Også andre typer vekster inneholder antocyanin, men forskerne valgte ut disse to fordi de er en ganske vanlig del av dietten til amerikanere. (forskning.no/høj)

Powered by Labrador CMS