Annonse

For første gang brenner thorium i en vanlig reaktor

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang i historien brennes nå thoriumbrensel i en konvensjonell testreaktor. Det skjer i Halden, i regi av selskapet Thor Energy og Institutt for Energiteknikk (IFE).

Thorium, som Norge har store forekomster av, har flere ganger blitt lansert som kandidaten som skal ta over for uran som brensel i fremtidens reaktorer.
Problemet er at man ennå ikke har klart å utnytte grunnstoffet kommersielt. Hindringene har vært god tilgang og lav pris på uran, samtidig som kjernekraftbransjen er pålagt et strengt regelverk for innføring av nye løsninger, skriver Teknisk Ukeblad.

Det patenterte brenselet til Thor Energy består av 90 prosent thorium og 10 prosent plutonium, og skiller seg dermed fra dagens tradisjonelle uranbrensel. Målet med testene er å verifisere at brenselet kan brukes i dagens atomreaktorer.

– Veien fra å lage pellets til vi kan laste det inn i en reaktor er mellom åtte og ti år, så dette tar tid. Vi begynner likevel å se resultater som er bedre enn forventet, sier daglig leder Øystein Asphjell i Thor Energy.

– Det oppfører seg som vi vil og ser veldig bra ut. Det holder blant annet 10-15 prosent lavere temperatur enn dagens materialer. Dette er en stor fordel når det gjelder levetid på brenselstavene og sikkerhet i en reaktor, sier Asphjell.
Norsk thorium kan inneholde 120 ganger mer energi enn all olje og gass på norsk sokkel, ifølge Thorium Think Tank (TTT).

En av fordelene med thorium er at det bare har en hundredel av lagringstiden for uranavfall fra kjernereaktorer. I tillegg er verken brenselet eller avfallsproduktene egnet for å produsere atomvåpen, og man trenger svært små mengder thorium for å produsere energi i forhold til uran.

NTB

Powered by Labrador CMS