Annonse

Folkelig deltakelse i miljøprosjekt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Involvering av lokalbefolkning er et viktig stikkord for nytt EU-prosjekt. Miljøprosjektet CITI-SENSE prøver også nye veier ved å kombinere vitenskapelige metoder, teknologiutvikling og brukemedvirkning. Nylig var det”kick-off” i Tsjekkia.

CITI-SENSE har et totalbudsjett på 12 millioner Euro og samler 27 partnerorganisasjoner. Prosjektet ledes av NILU.

- CITI-SENSE vil benytte banebrytende metoder for å måle forurensningen som den enkelte innbygger blir utsatt for, forklarer Dr Alena Bartonova, seniorforsker på NILU og prosjektkoordinator. Hun var også den som hadde ideen til prosjektet.

- Innbyggere i flere EU-byer vil ta i bruk bærbare minisensorer og annet elektronisk utstyr, som vil innhente og levere miljødata til et online dataregister. Derfra skal de som deltar få tilbake skreddersydde data om miljøtilstanden på lokalt nivå. Et viktig ledd i denne prosessen er det såkalte ”folkeobservatoriet” (citizens’ observatory). Det vil gi brukerne og andre prosjektdeltakere mulighet til å utveksle resultater og få tilleggsinformasjon om enkelte forhold, forklarer Bartonova.

CITI-SENSE har som mål å øke bevisstheten i befolkningen om miljøtilstanden, og sette dem i stand til å påvirke og delta i politiske prosesser som kan bedre lokalmiljøet. Samtidig vil prosjektet prøve ut hvordan kan data som innhentes av befolkningen kan styrke eksisterende miljøinformasjon.

Powered by Labrador CMS