Fjerner friske bryst

Oslo (NTB): Stadig flere kvinner fjerner de friske brystene sine, i frykt for å få brystkreft. Kreftekspertene mener det er riktig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mammografi er for dårlig undersøkelsesmetode for de med brystkreftgen. Fjerning av friske bryster er det riktigste å gjøre hvis man har høy arvelig risiko, mener kreftsenteret på Ullevål universitetssykehus.

- Å fjerne brystene anses i dag som den tryggeste måten å hindre alvorlig brystkreftutvikling på. Spesielt hos kvinner med arvelig brystkreft, sier Bjørn Naume, som leder brystkreftprogrammet ved Radiumhospitalet, til Dagsavisen.

Kvinner som er disponert for arvelig brystkreft, er nærmest garantert å få brystkreft i løpet av livet.

Daglig leder Lise Høie i Foreningen For Brystkreftopererte har vært i kontakt med flere kvinner som har fjernet brystene som et forebyggende tiltak mot kreft.

- Det er et dramatisk valg å ta, men for dem som har gjort det, har det ikke vært noen tvil. Angsten for at de skal utvikle brystkreft har i disse tilfellene vært så stor at det å fjerne brystene har vært et enklere valg å ta, forklarer Høie.

Professor Rolf Kåresen ved Ullevål universitetssykehus anbefaler de kvinnelige bærerne av brystkreftgener å få barn så tidlig som mulig og fjerne eggstokkene i en alder av 35 år.

- Da halveres merkelig nok sjansen for å få brystkreft. Vi anbefaler også at brystene fjernes i en alder av 40, sier Kåresen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS