Med snørrlignende slim rennende fra leppene kan denne leppefisken spise koraller. (Foto: Victor Huertas og David Bellwood)

Med disse leppene kan fisken spise koraller

Leppefisken Labropsis australis er enda bedre utstyrt enn sine familiefrender. Med det slimete spesialredskapet sitt kan den spise spisse, sylskarpe koraller.

– Leppene ligner skivene til en sopp, men de er dekket av slim, sier David Bellwood fra James Cook-universitetet i Australia.

Mer enn 6000 fiskearter lever ved korallrev. Labropsis australis er en av bare 128 arter som spiser selve korallene. Bellwood og kollegaen hans ville gjerne finne ut hvordan den klarer det uten å kutte seg opp.

– Det er lett å ta for gitt at fisker spiser med tennene, men leppene kan også være et nyttig verktøy. Akkurat som for oss mennesker, sier Bellwood i en pressemelding.

To ulike leppefisker. To ulike lepper. Til venstre en Coris gaimard. Til høyre en Labropsis australis. (Foto: Victor Huertas og David Bellwood)

Rennende lepper

Ifølge forskerne er det snørrlignende slimet nøkkelen til mysteriet.

Slim og bløte lepper gir beskyttelse mot de skarpe korallpolyppene og de stikkende giftige cellene som omgir dem.

Slik blir fisken i stand til å utføre raske sug og kanskje få i seg noe den kan fordøye.

Slik tror forskerne det går til. Fiskens eget slim beskytter mot det giftige slimet på korallen, og den kan suge det i seg. (Illustrasjon: Victor Huertas og David Bellwood)

Referanse:

Huertas og Bellwood: Mucus-secreting lips offer protection to suction-feeding corallivorous fishes. Current Biology, juni 2017, doi: /10.1016/j.cub.2017.04.056.

Powered by Labrador CMS