Annonse

Farlig røyk fra matlaging

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 43 prosent av verdens befolkning bruker åpen ild til matlaging og oppvarming. Kvinner og barn i fattige områder er spesielt utsatt for skadevirkningene av røyken.

En sammenligning viser en tredjedels reduksjon i alvorlig lungebetennelse hos barn i hjem med piper som reduserer røykmengden fra komfyren. Lungebetennelse er den viktigste dødsårsaken for barn opp til fem år.

En annen studie viser en forbindelse mellom det å være utsatt for denne typen røyk, og dårligere prestasjoner på IQ-tester hos barn i skolealderen, ifølge en pressemeldnig fra UC Berkeley i USA.

- Mengden røyk babyer ble utsatt for fra komfyrer med åpen ild er sammenlignbart med at de røykte 3-5 sigaretter om dagen, sier Kirk Smith, professor i global miljøhelse.

Pipene halverte denne eksponeringen for skadelig røyk. (forskning.no/ksg)

Lungestudien i The Lancet / IQ-studien i Neurotoxicology

Powered by Labrador CMS