P-piller ser ut til å påvirke kvinners evne til å lese andres følelser. (Foto: Shutterstock)
P-piller ser ut til å påvirke kvinners evne til å lese andres følelser. (Foto: Shutterstock)

Ny studie:
P-piller gjør det vanskeligere å tolke andres følelser

– Det er viktig for kvinner å vite at p-piller kan endre deres naturlige atferd, sier norsk forsker.

Kvinner som brukte p-piller traff mindre nøyaktig når de skulle kjenne igjen andre menneskers komplekse følelser enn andre kvinner, ifølge en ny tysk studie.

Deltakerne i studien var 95 friske kvinner mellom 18 og 35 år.

Kvinnene fikk se bilder av 36 andre menneskers ansiktsuttrykk, og skulle registrere hva disse personene følte.

De som gikk på p-piller var 10 prosent mindre treffsikre enn kvinner som ikke brukte p-piller, uavhengig av hvor disse var i menssyklusen. Studien er publisert i tidsskriftet Neuroscience.

Klusser til partnervalg

Studien føyer seg inn i rekken av andre studier som har vist at kvinner får sin vurderingsevne av andre mennesker endret ved p-pillebruk.

Kvinner velger seg andre typer partnere om de bruker p-piller, enn om de ikke gjør det, viste en studie for noen år tilbake. Kvinner på p-piller velger seg partnere som er intelligente og rike, fremfor seksuelt attraktive.

Det kan få konsekvenser på sikt. Disse kvinnene får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet og økt misnøye med sexlivet etterhvert. Mindre sexlyst er også en annen viktig bivirkning av p-piller.

– Bra å forske på mennesker

Forskning.no har fått atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU til å se på den nye studien.

Atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU mener det er viktig at kvinner blir informert om mulige konsekvenser av å gå på p-piller. (Foto: Privat)
Atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU mener det er viktig at kvinner blir informert om mulige konsekvenser av å gå på p-piller. (Foto: Privat)

Hun synes det er bra at det gjøres studier på mennesker og ikke bare i laboratorier.

- Det er bra at det forskes på hvordan hormonell prevensjon virker inn på kvinners psykologi og atferd, og ikke bare hvordan hormoner fungerer rent biokjemisk, sier forskeren.

Skjærvø kjenner til en samlestudie på feltet, som også har vist at kvinners evne til å vurdere andres sinne, glede, frykt og lignende påvirkes av p-piller. Selv om studiene er bygd opp litt forskjellig, viser de lignende tendenser. Naturlige kjønnshormoner styrker evnen til å gjenkjenne og tolke andres følelser.

- Det som er nytt i denne studien, er at de har brukt bilder av ansikter med mer subtile emosjoner, hvor det ikke er så åpenbart å se hva personen føler, forklarer Skjærvø.

Følelsene til de som var avbildet var bare uttrykt i området rundt øynene på bildene, og deltakerne skulle besvare hvilken følelse det var, så fort de kunne.

Skyldes hormoner

Det er en kjent sak at kvinner blir mer følsomme når de tolker hvordan andre har det, når de har topper i østrogen og progesteron-utskillelsen, forklarer Skjærvø.

P-piller tar bort disse toppene og bunnene, understreker hun.

Men de naturlige svingningene kan evolusjonært sett ha vært, og kan fortsatt være, en fordel. Det å lese andres følelser er viktig for å etablere et forhold til et annet menneske og til å opprettholde forholdet.

- Å tolke hverandre riktig er viktig sosialt for å samarbeide og for å unngå konflikter, sier forskeren.

Også i omsorgen for små barn er det viktig at moren er i stand til å lese barnets følelser.

- I vår evolusjonære historie har jo kvinnen hatt mest omsorg for små barn, sier hun.

Målte ikke hormonnivået

Men Skjærvø mener den tyske studien likevel har noen metodiske utfordringer.

- Svakheten er at de bare har brukt spørreskjema for å spørre kvinnene hvor de er i menstruasjonssyklusen. Men det er ikke alle kvinner som fører logg eller husker nøyaktig når de fikk mensen sist gang, innvender hun.

At forskerne ikke har målt hormonnivået til kvinnene som ikke gikk på p-piller, mener hun derfor er en metodisk svakhet ved studien.

P-piller påvirker søvnen

Hormoner styrer mye av vår atferd. Skjærvø mener derfor at det kan være vel så interessant å spørre seg om hvordan p-piller påvirker vår atferd.

Lite eller dårlig søvn fører ikke bare til svekket helse. Vi vet for eksempel at søvn også påvirker vår evne til å lese andres ansiktsuttrykk.

- En dårlig natts søvn gjør at vi leser andres uttrykk dårligere, sier forskeren.

Tidligere studier har vist at redusert REM-søvn, den søvnen hvor vi drømmer, gjør at vi leser ansikter dårligere.

- Det tankevekkende er at p-piller gjør at man får mindre REM-søvn, sier Skjærvø.

Hun mener det kan være svekket søvnkvalitet som kan forklare at kvinner på p-piller blir dårligere til å lese andres ansiktsuttrykk i denne studien.

Kan endre atferden

Skjærvø mener det er viktig for kvinner å vite at bruk av hormonpreparater kan endre atferden deres.

- Så kan de ta det valget selv, om de skal bruke det eller ikke, sier hun.

Det ultimate er at vi får barn med god helse. Skjærvø har lenge vurdert å forske på om p-pillebruk ved partnervalg kanskje kan ha innvirkning på helsen til barna vi får.

- Hvis det valget vi tar om hvem som skal bli far til våre barn, blir klusset til av hormoner, kan det i det minste være greit å vite om det på forhånd.

Kilde:

R. Pahnke mf: Oral Contraceptives Impair Complex Emotion Recognition in Healthy Women. Neuroscience, 11. februar, 2019.

https://doi.org/10.3389/fnins.2018.01041

Powered by Labrador CMS