Geita trenger, som andre byttedyr, å være på vakt mot rovdyr. De rektangulære pupillene lar dem se 340 grader rundt. (Foto: Microstock)

Spør en forsker: Hvorfor har geiter firkantede pupiller?

Geitene har rektangulære pupiller. Det gir dem et mye større synsfelt. Ikke helt som å ha øyne i nakken, men nesten.

Fakta

  • Det er ikke alle rovdyr som har vertikale pupiller. Mange av de store kattene har runde pupiller. Forskningen har fortsatt ikke funnet et entydig svar på hvorfor noen rovdyr har utviklet dette synet, mens andre har beholdt de runde pupillene.
  • Hovdyr har horisontale pupiller, mens rovdyrene, for eksempel huskatter og krokodiller, er utstyrt med vertikale pupiller. Den presise forskjellen på de to typene av syn er fortsatt ikke oppklart. 

Flere lesere har lagt merke til at det kan være rart å se en geit i øyene.

«Hvordan er det mulig at sauer, geiter og lignende dyr har firkantede pupiller?» skriver Andrea i en e-post. For å svare på dette har vi alliert oss med Mikkel Stelvig, som er zoolog i København Zoo.

– Det er mange dyr som har rektangulære pupiller, men vi ser det tydeligst hos geiter og sauer, fordi det er en klar fargekontrast til resten av øyet, sier Stelvig.

Øyet er et mystisk, uunnværlig organ, forklarer zoologen: Alle har et syn som passer til spesielle behov. Rovdyret trenger et fokusert, skarpt syn, mens byttedyret trenger et stort synsfelt, slik at det kan oppfatte alle trusler.

Den runde pupillen kom først

Stelvig forteller at pupillen regulerer mengden av lys som når inn til netthinnen. Derfor er størrelse, form og funksjon viktig for hva og hvor mye vi kan se. I kraftig lys blir pupillen liten, og utvider seg når lyset er svakt.

Dyr med rektangulære pupiller kan se farger bedre og skarpere. (Foto: Jo Naylor, Wikipedia)

Den smale, rektangulære pupillen kan reguleres i mye større grad enn den runde. 

Det er stor forskjell på den åpne og den lukkede pupillen hos forskjellige dyr. Hos mennesker kan pupillen åpne seg så mye at 10 ganger mer lys treffer netthinnen. Det er annerledes med katten: De vertikale, smale pupillene kan øke lysmengden 135 ganger.

Dyr med vertikale, smale pupiller er for det meste rovdyr som er aktive ved soloppgang og solnedgang, eller dyr som jakter om natten – som katter, krokodiller, gekkoer og rever. Disse artene har utviklet seg separat fra hverandre i flere områder i verden.

– Den runde pupillen kom først. Deretter kom den rektangulære. Dette tyder på noen helt konkrete fordeler ved den, forteller Mikkel Stelvig.

Nesten øyne i nakken

Geita trenger, som andre byttedyr, å holde vakt mot rovdyr. De rektangulære pupillene lar dem se 340 grader rundt.

Det vil si at de nesten kan se hva som skjer bak dem. Øynenes plassering på siden av hodet bidrar til dette.

– Geitene har helt sikkert et bedre overblikk enn oss. De har et stort synsfelt, forklarer zoologen.

Fiender i skumringen

Alle hovdyr har horisontale, rektangulære pupiller. Dette gjelder både geiter, sauer, hester og kuer. I tillegg har blekkspruter og noen typer av slanger og padder utviklet slike pupiller.

– Den avlange pupillen gir mer dybdeskarphet i sidesynet, forteller Stelvig. Når et menneske ser rett frem, er alt som skjer på siden nokså uklart.

Teorien er at geita har et skarpere syn i dette området, forklarer Stelvig.

Geita ser skarpere farger

Figuren viser forskjellen på avlange og runde pupiller, når det gjelder multifokalt syn. A: Alle sonene i linsen er blottet. B: Den ytre sonen er dekket. C: Alle sonene er eksponert selv om pupillen er trukket sammen. (Foto: (Illustrasjon: The Journal Of Experimental Biology))

I 2005 antydet en studie i The Journal Of Experimental Biology flere fordeler ved den avlange pupillen. Når det er mye lys, vil dyr med runde pupiller, som mennesket, kunne se farger med lange bølgelengder. Omvendt vil flere områder av en smal pupill som lukkes fortsatt være eksponert. Det innebærer at dyr med rektangulære pupiller kan se farger bedre og skarpere i forskjellige lysintensiteter.

Det er derfor mulig at hovdyr har et bedre syn døgnet rundt, selv om det ikke er bevist.

– Det er rimelig å forestille seg at geiter har et mer utviklet nattsyn enn mennesker, på grunn av pupillene. Men jeg har aldri vært geit, så helt sikker kan jeg ikke være, ler Mikkel Stelvig.

Referanser:

Tim Malmström og Ronald H. H. Kröger: Pupil shapes and lens optics in the eyes of terrestrial vertebrates, The Journal Of Experimental Biology, 2005, DOI: 10.1242/​jeb.01959

Robert T. Held m. fl.: Blur and Disparity Are Complementary Cues to Depth, Current Biology, 2012, DOI: 10.1016/j.cub.2012.01.033 (sammendrag)

Christopher J. Murphy og Howard C. Howland: The functional significance of crescent-shaped pupils and multiple pupillary apertures, Journal of Experimental Zoology, 2005, DOI: 10.1002/jez.1402560505 (sammendrag)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS