Velociraptor hadde fjær

Hadde du sett dinosauren velociraptor i live i dag, ville du først tenkt at dette var da en merkelig fugl, skriver forskerne bak det første fysiske bevis for at denne arten hadde fjær. Det neste du hadde tenkt, hadde vel vært «hjelp!».

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Velociraptor var en relativt liten rovdinosaur. Forskerne antar den kunne jakte i flokk, og i kombinasjon med sylskarpe, overdimensjonerte klør, gjorde dette den til en alvorlig trussel mot langt større arter.

Denne uken publiserer Science en ny studie av dette dyret, og selv om mange forskere lenge har ment at det var gode sjanser for at det var slik, er dette det første konkrete beviset for at denne dinosauren hadde fjær.

"Bildet viser hodeskallen til en velociraptor."
Paleontologen Alan Turner ved the American Museum of Natural History, New York og hans medarbeidere undersøkte forbeina - forskerne kaller det «forarmen» - til et fossil som ble gravd ut i Mongolia i 1998.

De fant klare spor etter senene som festet fjærene til knokkelen, et nærmest sikkert bevis på at dyret var fjærkledd.

Fjærfestene satt der moderne fuglers flyvefjær sitter festet. Mange moderne fugler har liknende forsterkede fester, men de er tydeligst hos gode flyvere. Seilere og fugler som har mistet flyveevnen mangler slike merker på sine knokler.

"Bilde A viser fossilet som ble undersøkt, bilde B viser detaljer av A. Bilde C er samme knokkel hos en kalkungribb. D, E og F er samme gribb, med fjær."
Dette betyr imidlertid ikke at velociraptor fløy - forbeina/forarmen/”vingen” var altfor liten til å kunne ha løftet den nesten én meter høye og halvannen meter lange kroppen.

Men forfatterne hypotetiserer at velociraptor kan ha hatt en forfar som var i stand til å fly.

Velociraptor var en nokså nær slektning av fuglene.

- Jo mer vi finner ut om disse dyrene, jo mer forstår vi at det grunnleggende sett ikke var stor forskjell på datidens fugler og deres samtidige slektninger innen dinosaurriket, skriver en av Turners medforfattere, Mark Norell i en pressemelding.

- Begge hadde ønskebein, begge la egg i reir, begge hadde hule bein og begge var dekket av fjær.

- Hadde du møtt en slik i dag, ville du først tenkt at dette var da en rar fugl, avslutter han.

"Velociraptor - her med fjær. "
Forskerne skriver for øvrig i sin pressemelding at «velociraptor er dinosauren som ble kjent fra filmen Jurassic Park». Men den livsfarlige og intelligente dinosauren i Jurassic Park var ingen velociraptor - den var en deinonychus - en beslektet, noe større og nokså annerledes utseende art.

Mens deinonychus hadde en konkav, aggresivt utseende snute, så den noe mindre velociraptor mindre stilig ut, med en oppstoppersnute som kan minne om en krokodille. Den hadde imidlertid de samme «springkniv-klørne» som demonstreres så grundig i Spielbergs film.

Det sies for øvrig at Spielberg var fullt klar over at han brukte feil navn på sin deinonychus - han mente «velociraptor» - med mulighet for forkortelsen «Raptor!» - låt bedre.

Sånn kan det gå i filmens verden.

"Deinonychus, ikke i Jurassic Park-utgave, akkurat. "Referanse:

Feather Quill Knobs in the Dinosaur Velociraptor. A. H. Turner and M.A. Norell ved American Museum of Natural History i New York, NY; P.J. Makovicky ved Field Museum i Chicago, IL.

Powered by Labrador CMS