Det er størrelsen som teller

I hvert fall for andriker. De får nemlig større peniser dersom konkurransen om damene blir skarpere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Purpurhodeandas penis utvider seg i parringssesongen - og ekstra dersom konkurransen om damene er sterk. (Foto: Chris huh/Wikimedia Commons)"

Ifølge forskerne bak studien som ble presentert på Animal Behaviour Societys årlige møte i Williamsburg, USA, er dette det første tilfellet der sosial konkurranse er pådriver for størrelsen på genitaliene til et virveldyr.

Patricia Brennan ved Yale University har sammen med flere kolleger undersøkt to forskjellige typer ender, purpurhodeand og stivhaleand, og hvordan kjønnsorganet til hannen endret seg i parringssesongen.

Skarpere kamp om damene første nemlig til at endene vokste seg en større penis.

Sterkere konkurranse ga lenger penis

Normalt vokser penisen til disse andeartene med henholdsvis 4 og 15 centimeter i løpet av en parringssesong. Det forlengede organet skrumper så inn når sesongen er over. Det forskerne ville undersøke, var hva som skjedde om man endret oddsen for suksess.

De endret derfor kjønnsfordelingen i andeflokkene, slik at det var flere menn per andedame enn normalt. Dette ga noen bemerkelsesverdige utslag:

"Stivhaleanda har allerede en formidabel penis, men den kan mulighens ha en fordel av å beholde det forstørrede organet lenger. (Foto: Adrian Pingstone/Wikimedia Commons)"

Da purpurhodeendene måtte konkurrere om færre damer enn vanlig, ble nemlig penisene deres opp til 25 prosent lengre enn normalt. Noen ender kunne altså legge til en hel centimeter på lengden dersom konkurransen ble skjerpet nok.

Blant stivhaleendene så ikke forskerne den samme forlengningen hva størrelse angikk, men én av hannene beholdt den normalt forlengede penisen sin i dobbel så lang tid som vanlig.

Seksuelt våpenkappløp

Dette er ikke første gang en stivhaleand viser en noe skrudd seksuell atferd.

Brennan og kollegene har tidligere vist hvordan kampen om kontroll over parringen har ført til et regelrett våpenkappløp for denne arten.

Fordi stivhaleandhunnen har fordel av mest mulig kontroll over hvem som blir far til barna hennes, har hun utviklet en labyrintaktig vagina med flere blindveier. Dette skal hindre potensielle maker fra å komme til dersom hun ikke ønsker det.

Men hannen vet råd: Som motsvar har han nemlig utviklet en penis som er nesten like lang som ham selv – og som skrur seg som en korketrekker.

Dette gjør det lettere for penisen å ta seg frem i ulendt terreng.

"Stivhalveanda har en formidabel - og skrudd - penis som hjelper i kampen om damene. (Foto: Kevin G McCracken)"

Hjelp til far

Brennan og kollegene forsøker nå å finne ut hvorfor denne ekstra forlengningen skjer hos purpurhodendene, og hvorfor den ene stivhaleanda beholdt sin forlengede penis så lenge.

Sannsynligvis forbedrer disse evnene andens odds for å bli far – men på nøyaktig hvilken måte vet de fortsatt ikke.

Kilder:

ScienceNow: Duck Penises Size up the Competition

PLR Brennan et al. ”Coevolution of Male and Female Genital Morphology in Waterfowl” PLoS ONE 2(5): e418

forskning.nos blogg: Den store boka om dyrepeniser

Powered by Labrador CMS