Gjenkjenning hindrer rasisme

En gruppe amerikanske forskere forsøker å kurere rasisme gjennom å lære folk å se forskjell på andre mennesker - og resultatene ser lovende ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forskerne lærte tyve hvite studenter å se forskjell på ansiktene til folk med annen etnisk bakgrunn. Resultatet var at de ble mindre fordomsfulle, ifølge studien. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Forskernes teori var at rasisme også inneholder komponenter som har med sansning å gjøre. De skriver at adferdsforskning viser at det er en sammenheng mellom negative følelser mot folk med annen etnisk bakgrunn enn deg selv og manglende evne til å se forskjell på dem.

Forskergruppen ville undersøke sammenhengen mellom de sosiale og sansemessige aspektene ved fordommer gjennom å lære folk å kjenne igjen ulike ansikter på folk med annen etnisk bakgrunn. Forskerne regnet med at trening i å se forskjell på folk ville føre til at de ble mindre fordomsfulle.

- Reduserer stereotyper

Studien er basert på en såkalt implisitt assosieringstest, som ofte brukes av psykologer til å måle fordommer. Testen gikk ut på å måle hvor lang tid det tok en person å assosiere ansikter med positive eller negative ord.

For eksempel, hvis noen assosierer et minoritetsansikt med negative ord, er sjansen høy for at de har fordommer mot denne minoriteten, ifølge forskerne.

- Når man får folk til å se på andre mennesker som individer, så reduserer man effekten av stereotyper, sier studiens forfatter Michael Tarr ved Brown University til Wired.

Kurs i ansiktsgjenkjenning

Tarrs studie fikk tyve hvite universitetsstudenter til å ta en slik test for deretter å gå gjennom et ti timers kurs i å se forskjell på ansikter med ulik etnisk bakgrunn.

De av studentene som fikk best resultater i ansiktsgjenkjennelsesdelen var de samme som senere begynte å assosiere andre etnisiterers ansikter med positive ord.

- Denne studien vil ikke løse rasismeproblemet, men metoden kan allikevel ha en dyptgående effekt i den virkelige verden, sier han. 

Lenker:

Artikkel i Wired: Researchers try to cure racism

Michael J. Tarr mfl: Perceptual Other-Race Training Reduces Implicit Racial Bias. Public Library of Science ONE, Jan. 21, 2009

Powered by Labrador CMS