Fastlåst om kloning i FN

Det ser ikke ut til at FNs diplomater klarer å avverge en ny konfrontasjon over det USA-ledede forslaget om å forby alle former for kloning med menneskeceller. Det er planlagt en avstemning på fredag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kloning er ett av de mest splittende temaene FNs generalforsamling står overfor akkurat nå.

De tre siste ukene har diplomater prøvd å få til et kompromiss i FNs juridiske komité, men landene står fortsatt steilt mot hverandre.

Stoppet forbudet

Saken har vært en verkebyll i FN siden 2001, da det ble lagt frem et forslag om å forby reproduktiv kloning, altså kloning av menneskebarn. Alle de 191 medlemslandene er enige om at det er viktig å få til et slikt forbud.

En gruppe land med USA og Costa Rica i spissen klarte imidlertid å stoppe forbudet mot menneskekloning fordi de mente det var for smalt.

Costa Rica la fram et annet forslag som innebar et forbud mot kloning av menneskelige embryo til ethvert bruk. Dersom dette forslaget blir vedtatt innebærer det et forbud mot kloning til medisinsk bruk for å skaffe stamceller, såkalt terapeutisk kloning.

Planlagt avstemning

Flere land - for eksempel Storbritannia - har allerede åpnet for terapeutisk kloning under streng regulering. De har signalisert at de ikke kommer til å gå med på en FN-konvensjon som legger ned forbud mot dette.

Gruppen som er imot en slik konvensjon ledes av Belgia. De vil forby reproduktiv kloning, men la det være opp til hvert enkelt land om det skal tillate terapeutisk kloning eller ikke.

Fordi FNs diplomater ikke har klart å hjelpe landene fram til et kompromiss, er det nå planlagt en avstemning fredag 19. november, melder Reuters.

Vil ikke stemme

USA presser hardt på for å få gjennom forslaget om et omfattende forbud, og støttes av mer enn 60 land, inkludert Norge. Rundt 25 land støtter forslaget om et forbud som begrenser seg til reproduktiv kloning. Det samme gjør de fleste av verdens vitenskapelige institusjoner.

Flere grupper har sagt at de ikke vil stemme over et forslag som vil føre til så dyp splittelse i FN. Dette gjelder for eksempel The Organization of the Islamic Conference (OIC).

Det er ingen som tør spå hvorvidt det blir en avstemning på fredag, eller om problemet utsettes nok en gang.

Du kan lese mer om prosessen i FN ved å lese sakene som ligger oppe i høyre marg på denne sida.

Lenker:

FN: Ad Hoc Committee on an International Convention against the Reproductive Cloning of Human Beings
FN: UN General assembly 59th session: Legal/6th Committee
OIC: The Organization of the Islamic Conference (OIC)
Inter Academy Panel: Call for a ban on human reproductive cloning

Powered by Labrador CMS