Alle SAS-passasjerer må ha på seg munnbind under alle flyvninger, men ellers er ikke munnbind pålagt i Norge. Bildet er av Maja Musum, som følger flyselskapets regler på tur til København.

Folk tar seg mindre i ansiktet med munnbind, viser studie

Det kan bli aktuelt å anbefale munnbindbruk i Norge ved en eventuell smitteoppblomstring, ifølge FHI.

Det viser en ny studie som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Jama.

– Man tar seg mindre i øynene, nesen og rundt munnen, men man kan ikke si noe sikkert om det minsker infeksjonsspredningen, sier styreleder Anders Johansson i hygienemedisinsk forening i Sverige.

Med hjelp av videoopptak har forskerne studert hvor ofte personer tar seg i ansiktet. Totalt har nesten 5.000 mennesker fra Japan, Kina, Sør-Korea, England, Frankrike, Tyskland, Spania, Italia og USA deltatt i undersøkelsen før pandemien.

Siden den gang har rundt 3.000 mennesker blitt undersøkt fra februar og mars blitt undersøkt under koronapandemien. Resultatet viste at i land hvor veldig mange brukte munnbind, som for eksempel Kina og Sør-Korea, minsket antallet berøringer i ansiktet.

– Mennesker i Asia synes å være bedre på å bruke munnbind riktig enn mange europeere. Om vi skulle innføre munnbind her, bør vi ha en treningsperiode. Den har de allerede hatt i Asia, hvor de har brukt munnbind i årtier, sier Johansson.

Munnbind kan bli anbefalt i Norge

Det kan bli aktuelt å anbefale munnbindbruk i Norge ved en eventuell smitteoppblomstring. Island har innført delvis krav, og Danmark anbefaler bruk.

– Dersom munnbind brukes, bør de brukes riktig. Du må blant annet sørge for at munnbindet dekker både munn og nese, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Munnbind kan ved en eventuell oppblomstring bli aktuelt å anbefale i Norge, for eksempel i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand. I midten av august skal vi sende våre råd til departementet, sier Vold.

Flere land har innført krav om bruk av munnbind i ulike situasjoner der folk er tett på hverandre. Blant våre nordiske naboer, er Island først ute. Fredag innførte landet krav om munnbind der det ikke er mulig å holde to meters avstand, blant annet på offentlig transport, fly og hos frisøren. Samtidig strammer landet inn andre tiltak i kjølvannet av en oppblussing av smitten på øya.

I Danmark oppfordrer helsemyndighetene folk til å ta med seg munnbind når de reiser kollektivt og bruke dem dersom det blir trangt om plassen på busser, tog og metro.

(©NTB)

Saken er oppdatert 31.7.20 kl 13:05.

Powered by Labrador CMS