Godt malaria-nytt

Endelig en god nyhet om malaria: 2,4 milliarder mennesker lever i områder der de risikerer å bli smittet med malaria - men 1 milliard av dem lever i områder der smittefaren kan reduseres sterkt, og sykdommen kanskje utryddes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette kommer fram av en ny, verdensomspennende kartlegging av malaria, den største siden 1968.

Undersøkelsen ble publisert i går, på PloSMedicine, av det såkalte Malaria Atlas Project, et samarbeid melllom Kenyan Medical Research Institute i Nairobi, og forskere ved University of Oxford og University of Florida.

"Store malariabefengte områder kan muligens renses, viser nytt kart. (Illustrasjon: Malaria Atlas Project)"
Forskerne har samlet data omkring risikoen for å bli smittet av malaria fra hele verden, og ut fra dette generert et kart, tidenes mest oppdaterte, altså.

Ikke overraskende viser kartet at faren for å bli smittet av malaria er størst i Afrika, kontinentet som rommer omtrent alle områder i verden der smitten er så utbredt at mer enn halvparten av barna er smittet.

Redusere sykdommen betraktelig

Den gode nyheten er at nord og syd for den mest malaria-intense sonen i Sentral-Afrika, finnes et bredt bånd av land der smittefaren er langt mindre enn vi vanligvis har trodd.

Her kan det være mulig å redusere sykdommen sterkt, kanskje til og med utrydde den. Forskerne ble overrasket over å finne at en så høy andel av verdens malaria-utsatte, så mye som 1 milliard mennesker, lever i disse områdene.

Forskerne håper disse nye opplysningene vil kunne hjelpe oss til å forbedre kontrollen av sykdommen. Blant annet har malariabekjempelse i Nigeria, og i Sørøst-Asia og det vestlige Stillehavet, vært neglisjert av mange hjelpeorganisasjoner.

Det nye kartet viser at det er mye mer malaria her enn antatt. Faktisk lever 47 prosent av befolkningen som er utsatt for høy risiko i disse områdene.

Referanse:

The Limits and Intensity of Plasmodium falciparum Transmission: Implications for Malaria Control and Elimination Worldwide. Guerra CA, Gikandi PW, Tatem AJ, Noor AM, Smith DL, et al. PLoS Medicine Vol. 5, No. 2, e38 doi:10.1371/journal.pmed.0050038

Les mer:

Malaria Atlas Project, MAP

Powered by Labrador CMS