Annonse

Enige om finansiering av fusjonsreaktor

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Cadarache (NTB-AFP): EU, USA, Kina og flere andre land har blitt enige om finansieringen av en reaktor til forskning på fusjonsenergi. Tilhengere av prosjektet håper fusjon på sikt kan bli en uuttømmelig kilde til ren energi.

Galopperende kostnader har skapt usikkerhet rundt planene, men onsdag ble EU, USA, Russland, Kina, India, Japan og Sør-Korea enige om finansieringen og den videre framdriften.

EU lovet å bidra med opptil 50 milliarder kroner i ekstra midler. Den samlede prislappen for gigantprosjektet ser nå ut til å bli på om lag 120 milliarder kroner.

Forskningsprosjektet er kjent under forkortelsen ITER, som står for International Thermonuclear Experimental Reactor. Målet er å gjenskape de kjernefysiske prosessene i solas indre og utnytte dem til produksjon av energi.

Mens vanlig atomkraft utnytter varmen som oppstår når atomkjerner splittes, betyr kjernefysisk fusjon å få lette atomkjerner til å smelte sammen.

Det skjer under voldsomme temperaturer både i sola og i hydrogenbomber, men for at prosessen skal kunne brukes i kraftverk, må den foregå under kontrollerte forhold.

ITER har base i Cadarache i Sør-Frankrike, og EU har en 45 prosents andel av prosjektet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS