En skvett for syns skyld

Noen aper har en besynderlig vane med å vaske hendene og føttene i sitt eget tiss. Forskerne tror utrolig nok det handler om å vekke oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I menneskeverden får du neppe verken venner eller skrepper av å mige på skoa. Men sakene kan altså virke en smule annerledes i apenes rike, skal vi tro amerikanske forskere.

En ny undersøkelse tyder nemlig på at noen aper tisser både på lankene og føttene, for å vekke oppmerksomhet eller sympati.

Sosial forklaring

Det er langt fra noen hemmelighet at mange typer aper med viten og vilje vasker både hender og føtter i egen urin.

Naturlig nok har forskerne undret seg over den noe bisarre oppførselen, og flere har gjort forsøk på å finne fysiske forklaringer på fenomenet.

Tolkningene har variert vilt, fra forslag om at tisset gir godt grep om greinene, til at apene rett og slett pisser i pelsen for å kjøle seg ned på solvarme sommerdager.

Men nå tror et team fra National Institutes of Health Animal Center i Poolesville at det i stedet dreier seg om kommunikasjon, melder Nature.

Ingen avkjøling

I ti måneder holdt primatforsker Kimran Miller og kollegaene hennes øye med både tissetrendene, temperaturen og luftfuktigheten i innhegningen til en flokk kapusiner-aper.

Og resultatene tyder altså på at de ytre forholdene ikke hadde den minste innvirkning på apenes beslutning om hvor de skulle sikte inn strålen.

Derimot syntes forskerne de så en sammenheng mellom oppmerksomhetssøking og skvetting på ekstremitetene.

Skrepper og sympati

Alfahanner doblet for eksempel urinvaskinga når ei dame stakk innom en tur. Kanskje et forsøk på å beholde oppmerksomheten fra fruentimmeret, tror forskerne.

Slåsskamper så også ut til å utløse urinvasking, skriver Nature.

I hele 87 prosent av tilfellene hvor det kom til knuffing eller håndgemeng, endte taperen opp med å tisse på hendene eller føttene. Forskerne mener også dette er et slags forsøk på å skaffe oppmerksomhet, nærmere bestemt sympati.

Det mest fascinerende er vel kanskje at det antageligvis virker.

Ikke for det.

Vi som har vokst opp med menneskegutta på ungdomsskolen, har vel også sett ett og annet oppmerksomhetsstunt som i ettertidas lys ikke virker helt stuereint.

Referanse:

Forskningen publiseres i American Journal of Primatology.

Lenke:

Nature: Why did the monkey pee on his feet?

Powered by Labrador CMS