Annonse

Elektronisk nese skiller mellom eple og pære

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske og spanske ingeniører har utviklet et system av sensorer som kan fange opp fruktlukter mer effektivt enn menneskers luktesans.

Forskere fra the Polytechnic University of Valencia og Högskolan i Gävle har laget en elektronisk nese med 32 sensorer som kan identifisere lukten fra opphugde epler og pærer.

Studien er utgangspunktet for ny forskning for å utvikle systemer som øker kapasiteten til å skille mellom komplekse blandinger av flyktige stoffer.

Frukten blir lagt i et forkammer hvor en luftstrøm blir injisert. Luftstrømmen når tårnet med sensorer som er halvledere av metalloksider som gjenkjenner duftende forbindelser som for eksempel metan og butan.

Deretter bruker man programvare for å samle inn data og informasjonen blir prosessert gjennom algoritmer som klassifiserer den. Resultatene kan ses på en 3D-graf som skiller mellom pære og eple.

Forskerne mener at teknologien kan brukes i vin-industrien hvor elektroniske neser kan fortelle om kvaliteten på en drue eller årgangen til en spesiell vin.

Enkelte studier hevder samtidig at hunder kan oppdage svulster ved å lukte på en persons ånde. Hvis dette viser seg å stemme, og nesen kan utvikles til å oppdage substansene som dyr kjenner igjen, kan nesen brukes til å oppdage kreft på et tidlig stadie. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS