Sultne hannbjørner

Den amerikanske svartbjørnen har tatt livet av 63 mennesker gjennom de siste 110 årene, viser ny forskning. Forskerne gir gode råd til å unngå et angrep fra bjørnene, som også ferdes i boligområder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny kanadisk/amerikansk forskning rokker ved oppfatningen om at det er hunnbjørner med unger som farligst. Når folk blir drept av bjørner, er det nesten alltid hannbjørner som står bak. (Foto: U.S. Fish and Wildlife Service)
Ny kanadisk/amerikansk forskning rokker ved oppfatningen om at det er hunnbjørner med unger som farligst. Når folk blir drept av bjørner, er det nesten alltid hannbjørner som står bak. (Foto: U.S. Fish and Wildlife Service)

Hvis du noensinne skulle måtte velge mellom å nærme deg en ensom hannbjørn eller en hunnbjørn med unger, så velg for guds skyld hunnbjørnen.

Det er stikk motsatt det man ofte hører – at hunnbjørner kan være aggressive for å beskytte ungene sine – men det er faktisk hannbjørnen som er klart mest aggressiv, i hvert fall for amerikansk svartbjørn.

Det viser ny forskning, offentliggjort i tidsskriftet Journal of Wildlife Management.

Kunnskap kan stoppe bjørneangrep

Forskere fra blant annet University of Calgary har sett nærmere på omstendighetene rundt samtlige tilfeller der et menneske har omkommet etter et møte med en svartbjørn i Canada og USA i perioden fra 1900 til 2009.

Gjennomgangen avslører at i alt 63 mennesker er blitt drept i 59 ulykker. 92 prosent av de aggressive bjørnene var av hannkjønn, som var ute for at å finne noe godt til magen.

– Funnene våre gir viktig ny kunnskap, så vi kan forstå angrepene bedre og lære om hvordan vi unngår dem, sier professor emeritus Stephen Herrero fra University of Calgary, i en pressemelding.

– Alle dødelige angrep kom fra en enkelt bjørn, og folk kan lære å gjenkjenne bjørnens atferd når de blir betraktet som bytte, og dessuten lære å hindre et angrep, heter det.

Truende bjørn skal ha bank

Stephen Herrero går for å være verdens ledende ekspert på bjørneangrep, så det er grunn til å lytte når han kommer med gode råd.

Hvis du skulle møte en svartbjørn, skal du unngå å stivne til og i stedet slå tilbake.

Det vil nemlig skremme svartbjørnen. Det er riktignok den minste bjørnen i USA og Canada, men veier likevel opp mot 150 kilo og kan løpe i hele 50 kilometer i timen.

Hvis rådet om å gi villdyret en på tygga virker litt urealistisk, kan du i stedet skal forsøke å unngå å treffe bjørn.

Stephen Herrero forteller at den amerikanske svartbjørnen sjelden angriper selskaper på mer enn to mennesker og den tiltrekkes av menneskelig mat og søppel

Amerikanske svartbjørner besøker boligområder

En siste bonusopplysning er at en bjørn typisk vil være mer tilbøyelig til å angripe mennesker hvis den har angrepet andre mennesker før, men historien foreteller ikke noe om hvordan man kan se på en bjørn om den har menneskekjøtt i magen.

Det kan for øvrig være vanskelig å unngå kontakt med en amerikansk svartbjørn, for den har det med å legge veien forbi boligområder med søppelspann fulle av snadder, som denne videoen viser:

Alaska og Canada er de farligste stedene

Før du avbestiller turen til USA, bør du ta med deg Stephen Herreros nyansering.

– Hvert år er det millioner av møter mellom mennesker og svartbjørner, uten at noen komme til skade. Så selv om risikoen er der, er den lav, sier han.

De fleste angrepene har funnet sted etter 1960 og særlig i Canada og Alaska, selv om de fleste møter mellom mennesker og bjørner finner sted i andre områder, hvor det er flere bjørner.

Stephen Herrero gjetter på at Canada og Alaska ligger høyt på statistikken fordi mennesker her drar på utflukter og vandreturer i bjørnenes eget landskap, skogen, og fordi svartbjørnen har større problemer med å finne mat i mer øde områder.

Referanser

Fatal attack by American black bear on people: 1900–2009; Journal of Wildlife Management; DOI: 10.1002/jwmg. 72

Powered by Labrador CMS