Se dødskampen mellom blekksprut og fisk

Amerikanske forskere har filmet en kamp mellom en liten blekksprut og en mye større fisk. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdenshavene er så ubegripelig store at det fortsatt er massevis av liv og fenomener som vi fortsatt ikke kjenner til. Derfor er det ekstra spennende når marinbiologer fanger opp helt nye eksempler på livet under overflaten.

Videoen viser den mer grusomme siden av livet som havdyr. Det er nemlig ofte en kamp på liv og død.

Kampen står mellom en blekksprut (Gonatus onyx) og en fisk i den lakselignende krøklefamilien, som forskerne her kaller en «owlfish», altså en uglefisk (Bathylagus).

Biter over ryggsøylen

Den lille svartøyde blekkspruten måler bare 10–12 centimeter, mens krøklen er mellom 25 og 30 centimeter lang. Likevel er det blekkspruten som går seirende ut av kampen.

Den fanger byttet med klørne på sine to lange tentakler og suger seg fast med sine åtte armer. Den bruker det skarpe nebbet til å bite over ryggsøylen på byttet.

I videoen kan man se hvordan blekkspruten sakte, men sikkert finner det svake punktet.

Fisken er ikke helt forsvarsløs. Den kan slå med halen, dessuten kan den kvitte seg med noen av sine store skjell. Men denne gangen var ikke det nok.

Dødskamp på store dyp

Havdyrene på disse dybdene i Monterey Bay uten California lever i nesten komplett mørke, og derfor er slik opptak ytterst sjeldne.

Videoen er fanget opp av en såkalt ROV (Remotely Operated underwater Vehicle). Dødskampen startet på 450 meters dybde og den lille roboten fulgte de stridende partene helt ned til 600 meter. Kampen varte i 50 minutter.

Det er forskere fra Monterey Bay Aquarium Research Institute som står bak opptakene.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS