Kåte koalaer har et voldsomt brøl

Et ekstra sett stemmebånd gir koalahannene et unikt og svært dypt paringsbrøl.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Se og hør koalaens paringskall, som forskningslederen Benjamin D. Charlton har fanget på kamera.

For oss høres koalaens dype, gryntende og knurrende paringskall mer morsom ut enn sjarmerende, men for hunnkoalaer er det åpenbart søt musikk.

Nå har en internasjonal forskergruppe funnet ut hva som gjør koalahanner i stand til å produsere den svært dype lyden, skriver BBC News.

Koalaene har et ekstra sett stemmebånd plassert utenfor strupehodet, noe som gjør det relativt lille pungdyret i stand til å låte mye større enn det egentlig er.

Låter som en elefant

– Første gang jeg hørte en koala brøle, ble jeg forbløffet over at et så lite dyr kunne skape en slik lyd, forteller forskergruppens leder, Benjamin D. Charlton fra University of Sussex.

Han forklarer at brølets toneleie er omkring 20 ganger dypere enn det man ville forvente av et dyr av den størrelsen – koalaer kan veie så lite som åtte kilo.

– Det er mer typisk for et dyr på størrelse med en elefant, sier han til BBC News.

Tunge ekstra stemmebånd

De ekstra stemmebåndene som forskerne fant da de dissekerte koalaen, var over tre ganger så lange og omkring 700 ganger tyngre enn stemmebåndene i strupehodet.

– Større strukturer kan vibrere ved lavere frekvenser, forklarer Charlton.

Koalahannens stemme har virkelig en X-faktor. Det er kanskje nødvendig for å tiltrekke hunner når man, som koalaer, er mest kjente for å være søvnige og bruke sine få våkne timer på å knaske eukalyptusblader i australske tretopper. (Foto: Colourbox.com)

– Bare tenk på en gitarstreng. Når du forkorter strengen ved å plassere en finger på gripebrettet, øker du lydens frekvens, og de tykkeste strengene skaper de laveste frekvensene.

Klar melding ut

Forskergruppen mener det dype paringsropet er utviklet fordi det hjelper koalaer med å sende tydelig informasjon.

Forskerne vil nå undersøke om den dype tonen sier noe om hannens kvaliteter.

Forskerne har offentliggjort funnene i tidsskriftet Current Biology.

Referanser:

Benjamin D. Charlton et.al: Koalas use a novel vocal organ to produce unusually low-pitched mating calls, Current biology. Desember 2013 DOI:10.1016/j.cub.2013.10.069

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS