Jålebukker får mest sex

Dyr pynter seg for å få damer, sosial status og for å beskytte seg mot fiender. Ikke så ulikt mennesket i grunn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fugler og hjortedyr er noen av naturens mest forfengelige dyr, men de retter jåleriet mot forskjellige kjønn. (Foto: Colourbox/NRK)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

For hvis du tror mennesket er det eneste forfengelige vesenet, tar du feil.

Hjorten er for eksempel så opptatt av gevir i paringstida at et menneske kan snike seg inn i flokken så lenge de holder opp noen flotte horn, forteller zoolog Petter Bøckman.

Mange dyr er rett og slett avhengig av sitt eget utseende for å komme opp og fram her i verden og Bøckman forteller at det er to kategorier av forfengelighet.

– Man kan pynte seg for å sjekke opp det motsatte kjønn, eller for å avskrekke de andre av sitt eget kjønn for å hindre at de prøver seg, sier Bøckman.

Zoolog Petter Bøckman sier at mange pattedyr er ganske jålete. (Foto: Petter Sommer/NRK)

Han påpeker at det gjerne er i forbindelse med paring at forfengeligheten kommer fram.

– De som føler at de ikke har noe de skulle gjort i paringsøyemed bryr seg som regel ikke så mye om utseendet, sier Bøckman og hinter kraftig om at det muligens også er en del mennesker som kjenner seg igjen her.

Tar det for gitt at de ser bra ut

Fugler kommer i den første kategorien. De strutter med fargerike fjær, bruser og synger for å tiltrekke seg damer. For det er for det meste guttene som fjonger seg i dyrenes verden.

Paradisfuglen nøyer seg ikke bare med å vise fram sin flotte fjærpryd. Han sørger også for å rydde et lite område av skogbunnen, slik at han har en paradeplass for å briefe med utseendet.

Så hopper han litt fram og tilbake for at de skal vises ekstra godt. Han kan til og med finne på å alliere seg med en annen hann slik at det blir en slags dans.

– Det der er jo helt klart et uttrykk for forfengelighet, sier Bøchman.

Katter sørger for å holde pelsen flott slik at fiendene tror den er vanskelig å fange fordi den er ung og sterk. (Foto: Colourbox)

I motsetning til menneskene, er ikke dyr så opptatt av speil. Du vil nok aldri se en hjort speile seg i en vanndam for å se om han ligner på Bambi. De fleste skjønner ikke engang at de ser seg selv. Så når de «pynter seg» tar de det rett og slett for gitt at de ser bra ut, forteller Bøckman.

Sosial status og forsvarstaktikk

Dyr merker bare at de er vakre ved å kjenne på den sosiale statusen de får fra andre dyr.

For hjorten er det viktig at de andre hannene legger merke til geviret. Han har spart hele sommeren for at det skal imponere og skremme de andre beilerne, slik at han får damene for seg selv. Etter paringstida faller de av siden de er både upraktiske og ubrukelige til noe annet enn pynt.

Katter, på sin side, er kjent for sin renslighet, men det er faktisk ikke bare for å imponere andre katter at de sørger for at pelsen er skinnende ren. De vil nemlig sørge for å se best mulig ut, slik at fiendene deres skal tro at de er et altfor vanskelig bytte.

Lokker damer med interiørdesign

Det er, så vidt zoologen vet, ingen dyr som bruker redskaper som kam eller smykker til å pynte seg, men det fins dem som pynter i hjemmet. De sørger for å ha ekstra store reir, og fine pyntegjenstander i tilfelle det skulle dukke opp en potensiell partner.

Under kan du se hvordan den australske bower-fuglen ordner reiret i en slags U. Den kan også pynte med blå, røde eller hvite gjenstander.

Vår hjemlige svarte og hvite skjære satser også på hjemmet.

– Den driver et evig oppussingsprosjekt, gjerne gjennom flere generasjoner, og reiret kan til slutt bli så tungt at greina knekker, sier Bøckman.

Liker ikke å «bli pynta»

Hyenene er ikke spesielt forfengelige, mener zoologen. (Foto: Colourbox)

Selv om mennesker ofte tenker at dyr er lik oss selv, tviler Bøckman på at de liker at vi pynter dem.

– Dyr reagerer litt som barn som må til frisøren. De syns det blir litt mye oppstyr, sier han.

Hvis det ser ut som at hunden ønsker å pynte seg med diadem eller sløyfer, er det mer sannsynlig at hunden ønsker den oppmerksomheten og kosen det fører med seg, tror han.

Det fins selvsagt også dyr som ikke er forfengelige i det hele tatt.

– Meitemarkene er ikke forfengelige dyr, og hyener er uflidde og tar ikke vare på pelsen sin, sier Bøckman.

Når det er sagt, kan det jo være et det er kult å ha rufsete pels i den grisete hyeneflokken, slik at også det egentlig er en slags forfengelighet.

Powered by Labrador CMS