Fordømte bavian!

Bavianer skjønner når de blir tilsnakket. Amerikansk forskning viser at apene ikke bare forstår hva som blir gryntet, men hvem gryntet er myntet på.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bavianer forstår mer enn forskerne har trodd. Forsøk med en bavianflokk i Botswana viser at apene tolker beskjeder ut fra sammenhengen. Beskjedene er bare grynting, men bavianer grynter mellom linjene! En ape i flokken skjønner lett hvem gryntingen er myntet på.

Grynter hvor skapet skal stå

Den amerikanske adferds-økologen Anne Engh fra University of Pennsylvania gjennomførte et eksperiment i en flokk med 70 bavianer i Botswana. Hun og kollegene spilte av et opptak av truende grynting fra en kvinnelig leder-bavian. Halvparten av forsøks-apene var på godfot med leder-apen, den andre halvparten var uvenner. Bare de som hadde slåss med leder-apen reagerte på opptaket. De så opp på høyttaleren og trakk seg unna.

En slik tolking av budskap innebærer at bavianene kan koble tidligere opplevelser med forventninger om framtida. -Dette kommer nærmere hva vi tenker på som menneskelige egenskaper, sier adferds-økologen Joan Silk fra University of California.

Store aper

Bavianer er noen av de største aper som finnes, bortsett fra mandriller og mennesker. De er kjent fra dyrehager for sin oppblåste røde bakende, og blir vanligvis 30 år i vill tilstand, opptil 45 år i fangenskap. Bavianer lever over store deler av Afrika.

Bavianene i Botswana er av savanne-typen, der hunner i nedstigende slekt danner en familiegruppe med sin faste plass i rang-ordningen. Hannene er løsere tilknyttet disse hunn-familiene. Bavianene kommuniserer med bjeff og grynt.

Og nå viser forskningen at de altså har klare oppfatninger av hvem de bjeffer til, og hvorfor.

Les mer:

Om bavian-språk
Bavian-prosjektet i Okavango-reservatet i Botswana

Powered by Labrador CMS