Homoseksuell sau har annerledes hjerne

En studie av homoseksuell sau understøtter teorien om at det finnes en biologisk basis for seksuelle preferanser. Værer som foretrekker andre værer har en liten, men tydelig, forskjell i en bestemt del av hjernen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sauer er, som mennesker, i stand til å uttrykke naturlig eksklusive homoseksuelle preferanser, og det finnes faktisk ganske mange homo værer - opp mot en av ti, sier forskerne.

En ny amerikansk studie viser at værer som helst vil ha mannlige seksuelle partnere har en særegenhet i en del av hjernen kalt hypotalamus, nærmere bestemt i den preoptiske kjernen.

Forskjellig størrelse

Normalt er denne hjerneregionen dobbelt så stor hos værer som hos søyer, men hos homoseksuelle værer er størrelsen nesten identisk med den hos streite søyer - altså halvparten av størrelsen hos de streite værene.

Hypotalamus er kjent for å styre seksuelle hormoner og mange typer seksuell oppførsel. De homoseksuelle sauene er skikkelig homo, ikke på den måten at de danner par, men fordi de ikke flørter eller parer seg med søyer. De holder seg kun til andre værer.

Nesten identisk med kontroversiell studie

Forskjellene i hjernestrukturen ble oppdaget av Kay Larkin og Charles Roselli ved Oregon Health and Science University, og er nesten identiske med de kontroversielle oppdagelsene fra nevrologen Simon LeVay i 1991, som studerte hjernene til homoseksuelle menn.

Arbeidet hans har vært omdiskutert, delvis fordi hjernene han studerte kom fra menn som hadde dødd av AIDS. Dermed var det ikke klart om den påviste forskjellen hang sammen med sykdommen eller den seksuelle legningen.

Hormonenes virkning på fosteret

De nye funnene støtter LeVays funn, og i tillegg har man oppdaget at den aktuelle hjerneregionen har mye av enzymet aromatase, som konverterer testosteron til østrogen.

Dette kan være med å støtte en teori om at seksuell orientering henger mer eller mindre sammen med hormonene som er tilstede under utviklingen av fosteret.

Genetisk disponert?

Larkin mener det kan være genene som bestemmer, i alle fall i forhold til å disponere dyrene for homoseksualitet. Dette fordi det virker som selektivt saueoppdrett har skyld i den høye andelen homoseksuelle sauer, skriver New Scientist.

- Vi er klar over at seksualiteten hos mennesker er mer kompleks enn den reproduktive oppføreslen hos sau, men denne modellen vil hjelpe til med å belyse de grunnleggende prinsippene som gjelder for alle pattedyr, og kan bli nyttig for å forstå biologien bak menneskenes oppførsel også, sier professor Charles Roselli til BBC.

Referanse:

LeVay, S., A difference in hypothalamic structure between homosexual and heterosexual men. Science 253:1034-1037 (1991).

Lenker:

Oregon Health and Science University: Pressemelding
MSNBC News: Gay sheep shed light on sexuality
New Scientist: Homosexuality is biological, suggests gay sheep study
BBC:Sheep study poses sexuality questions

Powered by Labrador CMS