Verdens skilpadder trues av utryddelse

To tredeler av verdens land- og havskilpadder er truet av utryddelse. Nå setter miljøvernere i gang en kampanje for å forsøke å redde de 25 mest truede artene, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den største trusselen kommer fra folk i Det fjerne østen, som bruker skilpaddene både til mat og som ingredienser i tradisjonell medisin. Enkelte arter kan være utryddet allerede om 20 år, forteller BBC.

- Havskilpaddene har vært viet mange studier og store ressurser. Det samme kan man ikke si om de mindre, men like viktige ferskvannsskilpaddene, sier Dr. Kurt Buhlman i Fondet for vern av skilpadder TCF.

Høyest på listen over truede arter står den indoniske Roti-skilpadden, som selges som kjæledyr og utnyttes hensynsløst av dyrebransjen. En art som lever i den amerikanske elva Mississippi kan forsvinne, fordi jegere liker å skyte den for moro skyld.

Men mest utsatt er likevel skilpaddene i Asia, som er ettertraktet blant regionale kokker og medisinmenn. Av de rundt 300 skilpaddeartene som fins i verden i dag, må 200 regnes som truede og med behov for øyeblikkelige vernetiltak, meldte BBC torsdag.

(NTB)

Powered by Labrador CMS