Derfor byttet husdyra farge

Husdyra våre har mye mer variasjon i pelsen og skinnet enn ville dyr. Forklaringen er først og fremst menneskenes utvalg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske forskere har undersøkt og sammenlignet genetiske forskjeller hos tamgris og villsvin både fra Europa og Asia.

- Vår studie avgjør spørsmålet og viser at det er menneskenes selektive utvalg som har hatt den største betydningen, sier professor Leif Andersson ved Uppsala universitet, som har ledet studien.

Mutasjonene som gir variasjon i pelsen dukker også opp hos ville villsvin, men de blir selektert bort for å bevare kamuflasjefargen, som øker dyrenes overlevelse.

Bokholdere i Mesopotamia registrerte allerede for 5 000 år siden at det forekom variasjon i pelsfargen hos husdyrene.

Men hvilken rolle spilte pelsfargen for de tidlige jordbrukerne?

Kanskje ble husdyrholdet enklere med dårligere kamuflerte dyr. Eller kanskje hang endringene i pelsfarge sammen med andre ønskede egenskaper de tidlige husdyrene var i besittelse av, i motseting til de fleste av sine ville stamfedre.

- En tredje forklaring kan være at våre forfedre var like glade i biologisk mangfold som vi er, sier Andersson i en pressemelding fra det svenske universitetet.

Studien belyser også evolusjonsprosessen på molekylærnivå.

- Den viser hvor raskt, bare på noen tusentalls år, et protein kan endres under et sterkt seleksjonstrykk, og hvordan menneskene har «skapt» prikkete griser gjennom å velge ut flere mutasjoner i samme gen, sier Andersson.

Referanse:

Meiying Fang, Greger Larson, Helena Soares Ribeiro, Ning Li, Leif Andersson; Contrasting Mode of Evolution at a Coat Color Locus in Wild and Domestic Pigs; PLoS Genetics;5(1): e1000341 doi:10.1371/journal.pgen.1000341.

Lenker:

Uppsala Universitet: Så bytte husdjuren färg

Science Daily: Humans are reason for why domestic animals have such strange and varied coat colors

Powered by Labrador CMS