Én lakselus blir til to

Det finnes ikke bare én type lakselus, men to. Det kan gjøre det enda vanskeligere å ta knekken på dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lakselus sett gjennom mikroskop. (Foto: Havforskningsinstituttet)

For lakselus-forskere har det lenge vært kjent at lakselus i Stillehavet og i Atlanterhavet er ulike både når det gjelder biologi og arvestoff.

Nå har forskere funnet ut at forskjellene faktsik er så store at de vitenskapelig blir klassifisert som to underarter.

– Disse forskjellene var årsaken til at vi bestemte oss for å undersøke dette nærmere, sier Rasmus Skern-Mauritzen som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Den nye kunnskapen kan bidra til å finne behandlingsmetoder mot lakselus siden underarter ikke nødvendigvis reagerer likt på for eksempel medikamenter.

Viktige forskjeller

Siden det først nå er avklart at lakselus fra Atlanterhavet og Stillehavet er genetisk forskjellige, har forskerne ikke kunnet skille mellom resultater utført på lakselus fra disse to havene.

Dette er ifølge Skern-Mauritzen svært uheldig.

– Når det nå viser seg at det er snakk om to underarter, betyr det også at forskningsresultater som kommer fra forsøk på lus fra for eksempel Stillehavet ikke uten videre også vil gjelde lus fra Atlanterhavet, sier han.

Derfor blir det nå viktig for forskerne at de ser på den riktige underarten og at de tar utgangspunkt i resultater fra samme underart i arbeidet sitt.

Hvis de ikke gjør det, risikerer de å trekke slutninger som de ikke har dekning for.

– I verste fall kan det medføre at vi prøver å utvikle nye behandlingsmetoder mot lakselus som er basert på resultater som ikke passer for de lusene som vi har her hos oss, sier Skern-Mauritzen.

Krysset lakselus fra ulike hav

For å avklare om lakselus fra Stillehavet og Atlanterhavet tilhørte forskjellige arter, krysset forskere ved Havforskningsinstituttet lakselus fra de to havene.

Siden avkommet ble reproduksjonsdyktig og forskjellene i arvestoff er mindre enn det som vanligvis er mellom ulike arter, kunne forskerne slå fast at lusene tilhører samme art.

Samtidig var forskjellene i arvestoff så store at de også kunne slå fast at lusene tilhører hver sin underart av lakselus.

– Selv om mye er likt mellom lus fra de to havene, er det viktig å vite hvilke forskningsresultater som er oppnådd hvor, slik at vi også etter hvert kan finne forskjellene, sier Skern-Mauritzen.

Nye vitenskapelige navn

Det vitenskapelige navnet for lakselus har frem til nå vært Lepeophtheirus salmonis.

Etter at de nye resultatene fra Havforskningsinstituttet ble publisert, har de to underartene fått hvert sitt navn.

Lakselus i Atlanterhavet heter nå Lepeophtheirus salmonis salmonis og lakselus i Stillehavet heter Lepeophtheirus salmonis oncorhynchi.

Referanse:

Skern-Mauritzen, Torrissen and Glover (2014): Pacific and Atlantic Lepeophtheirus salmonis (Krøyer, 1838) are allopatric subspecies: Lepeophtheirus salmonis salmonis and L. salmonis oncorhynchi subspecies novo. BMC Genetics, 15:32 doi:10.1186/1471-2156-15-32

Powered by Labrador CMS