T. rex-slektning peker på Sør-Amerika

En tidlig slektning av Tyrannosaurus rex er funnet i New Mexico i USA. Oppdagelsen gjør at forskere tror de første dinosaurene kom fra Sør-Amerika og senere vandret nordover.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik antar forskerne at den har sett ut, theropoden Tawa hallae, som levde for 215 millioner år siden. (llustrasjon: Jorge Gonzalez)

Den 2 meter lange nyoppdagelsen levde i sen Trias, for over 210 millioner år siden, da dinosaurer ennå var relativt sjeldne syn. I den etterfølgende Juratiden (ca 199-146 millioner år siden), fikk dinosaurene for alvor fotfeste på jorda.

Senere regjerte også de store kjøtteterne i Kritt, fram til for rundt 65 millioner år siden, da de siste dinosaurene døde ut.

Den nye dinosauren bærer navnet Tawa hallae. Den var kjøtteter, og plasserer seg på theropod-grenen. En annen kjent slektning er Velociraptor.

Skallen til T. hallae sett fra siden. A: En tegnet rekonstruksjon av skallen. B: De delene av hodet og tenner som forskerne gravde fram på funnstedet. C: Hjernedelen. (Science/AAAS)

Tawa hallae gikk for det meste på to bein, hadde ganske lang hals og hale, avlang skalle og en kjeve med mange sterke tenner - som små biffkniver.

- Den levde for rundt 215 millioner år siden, mens de eldste dinosaurene vi kjenner til, er rundt 230 millioner år gamle.

Det opplyser forsker og postdoktor Sterling Nesbitt ved University of Texas, til BBC News, som også omtaler studien.

Dinosaurer fra sør

Nesbitt har ledet det bredt sammensatte forskerteamet som fant theropoden. Analyser i kjølvannet av funnet antyder at de første dinosaurene opprinnelig kom fra Sør-Amerika, og at de derfra spredte seg til flere deler av verden.

Paleontolog Sterling Nesbitt ved funnstedet Hayden Quarry nord i New Mexico. Nesbitt er postdoktor University of Texas at Austin. (Foto: Guillermo Rougier)

Funn av flere andre theropod-fossiler på samme sted (og samtidig) som Tawa, som gjør at Nesbitt og kolleger mener de kan rekonstruere et bilde av opprinnelse og vandring.

Forskerne fant blant annet to andre theropod-skjelletter, som i likhet med Tawa er i nærmere slekt med søramerikanske dinosaurer enn de er med hverandre.

- Tawa viser oss at dinosaurer var i bevegelse mellom Sør- og Nord-Amerika, mener Nesbitt videre til BBC.

Det ser altså ikke ut til at de levde atskilt på hver sine områder, men at de på tidlige tidspunkt i utviklingen vandret fra sør til nord på superkontinentet Pangaea.

Superkontinent

Nesbitt påpeker videre at det var på denne tiden Pangaea fant sin form. Man “kunne spasere fra Sydpolen til Nordpolen”, sier han treffende i en podcast fra Science.

Se multimedia som viser jordas utvikling gjennom tidene.

Basert på analyser av slektskapet mellom Tawa og andre tidlige dinosaurer, har forskere nå en hypotese om at dinosaurene først så dagens lys på landområdene som vi i dag kjenner som Sør-Amerika. Etter relativt kort tid delte de seg i gruppene ornithischia (f.eks Triceratops), sauropodomorpha (f.eks Apatasaurus) og theropoda (f.eks Tyrannosaurus rex). (Illustrasjon: Zina Deretsky, National Science Foundation)

Funnene antyder at tidlige søramerikanske dinosaurer migrerte til Nord-Amerika ved tre tilfeller, det kan altså ha skjedd i større eller mindre bølger.

Det er derimot ikke funnet sauropoder fra Trias-perioden i Nord-Amerika.

- Vi vet ikke hvorfor. Det virker stadig mer sannsynlig at de kom seg dit, men at noe hindret dem i å bli, sier forsker Alan Turner ved Stony Brook University.

Lekfolk oppdaget de første knoklene av Tawa i 2004, i forbindelse med at de deltok på et ukelangt seminar i paleontologi, sammen med eksperter fra Ruth Hall Museum of Paleontology i Abiquiu, New Mexico.

Funnstedet i fjellene ved Ghost Ranch, nord i New Mexico, USA. (Foto: Sterling Nesbitt)

Da Sterling Nesbitt og hans kolleger senere så på de få knoklene som ble funnet, bestemte de seg for å foreta en mer omfattende utgraving på funnstedet Hayden Quarry ved Ghost Ranch nord i staten.

Tidlig i tre grupper

Opplysningene fagmiljøene har om dinosaurlivet for 230 millioner år siden, i Trias, er langt mer skissepreget enn for Jura og Kritt.

Man vet at dinosaurene hadde delt seg i tre tydelige hovedgrupper i Trias; Theropod, Sauropod og Ornithsichie, opplyser Science/AAAS i et presseskriv.

Nesbitt sier at dinosauren Tawa fyller et hull i fossilregnskapet, og at den viser oss at dinosaurene delte seg i de tre hovedgruppene i en svært tidlig fase av sin utvikling.

Hodet til Tawa hallae. (Illustrasjon: Jorge Gonzalez)Referanse: 

A Complete Skeleton of a Late Triassic Saurischian and the Early Evolution of Dinosaurs.  Sterling J. Nesbitt, Nathan D. Smith, Randall B. Irmis,  Alan H. Turner, Alex Downs, Mark A. Norell. Science, 11. desember 2009, s 1530-1533

Les mer:

Naturhistorisk museum, UiO: Faktaside om dinosaurer

Naturhistorisk museum, UiO: Hvorfor døde dinosaurene ut?

Powered by Labrador CMS