Det nye høyteknologiske plasteret kan overvåke blodtrykket og kontrollere for om høyt blodtrykk skyldes inntak av alkohol eller koffein.
Det nye høyteknologiske plasteret kan overvåke blodtrykket og kontrollere for om høyt blodtrykk skyldes inntak av alkohol eller koffein.

Nytt plaster kan overvåke blodtrykk og promille

Et nytt, mykt plaster som klistres på kroppen kan overvåke blodtrykk og hjerterytme over lengre tid. Blodsukker, promille og koffein måles også. – Spennende nyvinning som kan virke motiverende, sier norsk nevrokirurg.

Nå kan storebror ikke bare se deg, men også føle hva som skjer på innsiden av kroppen din.

Det nye, høyteknologiske plasteret er flatt, mykt og tøyelig. Det festes på kroppen og overvåker fortløpende blodtrykk, hjerterytme og blodsukkernivå.

Det lille måleinstrumentet er utviklet av ingeniører ved University of California San Diego.

Oppfinnelsen er visstnok det første bærbare apparatet som måler hjerterytmen og en rekke biokjemiske nivåer i kroppen samtidig.

Nyttig for underliggende sykdom

– Dette bærbare måleinstrumentet kan være veldig nyttig for personer med høyt blodtrykk eller diabetes som vil holde øye med tilstanden sin til enhver tid, sier nanoingeniør Lu Yin i en pressemelding.

Han er doktorgradsstudent ved UC San Diego og en av forfatterne av en artikkel om teknologiske plasteret i Nature Biomedical Engineering nylig.

Personer med slike underliggende medisinske tilstander er også ekstra utsatt for å bli alvorlig syke av covid 19-infeksjon.

Plasteret kan også måle hvor mye alkohol og koffein bæreren har i blodet.

Hva er poenget med at dingsen måler så mye på en gang? Jo, det gir et riktigere bilde av om blodtrykket er problematisk, påpeker oppfinnerne.

– Tenk deg at du får målt blodtrykket og ser at det stiger i løpet av dagen og tror noe er galt. Men den kjemiske sensoren kan avdekke at det skyldes inntak av koffein eller alkohol, sier nanoingeniør Juliane Sempionatto i samme team.

Plasteret registrerer om plutselige økninger i blodtrykket og hjerterytmen skyldes slike stimulerende midler.

Spennende nyvinning som kan motivere

Høyt blodtrykk og ujevn hjerterytme - hjerteflimmer - kan ubehandlet føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

– Dette er en spennende nyvinning som kan hjelpe å måle blodtrykk, puls, blodsukker og nivå av koffein, alkohol og laktat, kommenterer overlege Anne Hege Aamodt ved Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus til forskning.no.

Hun er en av Norges fremste eksperter på hjerneslag. Hun mener vi med langt enklere virkemidler kan komme svært langt innen slagforebygging.

– Det viktigste for å forebygge hjerneslag er fortsatt de vanlige og enkle metodene - enkel blodtrykksmåling, regelmessig trening, nok søvn, sunt kosthold og sunn livsstil, understreker hun.

Men i spesielle tilfeller så kan slik kontinuerlig blodtrykksmåling ha noe for seg.

– Dette kan hjelpe når det er vanskelig å kontrollere blodtrykket, sier hun.

– Dessuten kan noen kanskje ha lettere for å følge opp rådene og behandlingen når det er noen ekstra tekniske nyvinninger tilgjengelig, tilføyer Aamodt.

Kontroll med diabetes

Blodsukkeret kan være vanskelig å holde stabilt for personer med diabetes.

Ved at plasteret måler blodsukkernivået til en hver tid, kan diabetespasienter varsles om at de har dårlig regulert blodsukker før de får mistanke. Både høyt og lavt blodsukker kan være farlig.

Dermed kan de enklere regulere det ved å sette insulin eller spise mer, uten å måtte stikke seg i fingeren.

Fjernkontroll

Utviklerne mener plasteret kan være særlig nyttig for pasientgrupper med underliggende sykdom nå under covid 19-pandemien, siden færre pasienter oppsøker helsevesenet fysisk.

Plasteret kan også fungere som et nyttig verktøy ved at helsevesenet kan overvåke pasienter med underliggende sykdom på avstand.

Det kan være et mer behagelig alternativ for pasienter på intensivavdelinger, som trenger kontinuerlig overvåkning av blodtrykk og andre vitale signaler.

Vanligvis må slike pasienter overvåkes via ledninger og venefloner som er festet til monitorer.

Kan avdekke blodforgiftning

Oppfinnelsen kan også avdekke begynnende sepsis eller blodforgiftning.

Sepsis skyldes som regel en bakterieinfeksjon, og kan utvikle seg raskt.

Den alvorlige tilstanden kan være livstruende, og kjennetegnes av at blodtrykket plutselig faller, etterfulgt av en rask økning i laktatverdi, som er et tegn på anstrengelse.

Plasteret kan avdekke begynnende sepsis ved å avdekke ikke bare fallende blodtrykk, men også stigende laktatnivå i blodet.

Så lite som et frimerke

Plasteret er laget av plast og består av en blodtrykk-sensor og to kjemiske sensorer. En som måler laktat, koffein og alkohol i svette, og en annen som måler glukosenivå (sukker).

Plasteret har kapasitet til å måle tre parametre samtidig, fra hver sensor. Det kan være snakk om blodtrykk, glukose og enten laktat, alkohol eller koffein.

– Det nye her er at vi har satt sammen helt ulike sensorer og samlet dem i en teknologisk plattform så liten som et frimerke, sier Joseph Wang, professor i nanoteknologi ved US San Diego, og medforfatter av artikkelen.

De kan samle mye informasjon uten at pasienten føler ubehag eller blir forstyrret i den daglige aktiviteten sin.

– Hver sensor forsyner oss med separate bilder av fysiske, kjemiske eller elektroniske endringer. Ved å sette dette sammen, får vi en bedre samlet oversikt over hva som skjer i kroppen i øyeblikket, sier nanoingeniør Sheng Xu.

Referanse:

J. R. Sempionatto mf: An epidermal patch for the simultaneous monitoring of haemodynamic and metabolic biomarkers. Nature Biomedical Engineering, 15. februar 2021.

Powered by Labrador CMS