Annonse

Derfor er det godt med vin til maten

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vin og mat passer så godt sammen fordi de tilfredsstiller sanseapparatet vårt med sine ulikheter, tror forskere.

Den avsvellende vinen og det fetet kjøttet havner i hver sin ende av sansespekteret vårt, og derfor gjør de at måltidet føles herlig balansert, ifølge studien deres.

- Munnen er et utrolig følsomt somatosensorisk organ, kanskje det mest følsomme på hele kroppen. Det som maten får munnen til å føle har veldig mye med hva vi velger å spise å gjøre, sier en av forskerne, Paul Breslin ved Rutgers University i New Jersey.

De ulike egenskapene til måltidets ingredienser har altså ikke bare med smak å gjøre. Vinen føles tørr i munnen, mens fettet er sleipt og glatt. Kanskje har det at vi søker balanse i måltidet noe med å gjøre at det kan sikre at vi ikke får et ensidig kosthold, lurer forskerne.

Eksempler på balanserende aktører i måltidet er ingefær til sushien og cola til burgeren, ifølge en pressemelding fra Cell Press som utgir Current Biology, der forskningen er publisert. (forskning.no/MN)

Powered by Labrador CMS