Dataspill mot fobier

Redd for edderkopper, høyder eller lukkede rom? Mulig du bør stikke innom databutikken og skaffe deg et spill.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Half-Life og Unreal Tournament er navn på meget populære dataspill, og mange mener de er i overkant voldelige også.

De kan imidlertid fungere som billig og enkel behandling for mennesker med alvorlige fobier, mener kanadiske dataforskere.

Innlevelse

Vanlige dataspill som du får kjøpt i butikken kan altså være effektive metoder for å behandle menneskers frykt, gjennom en form for terapi som utsetter dem for det de er redde for i et kontrollert og trygt miljø.

Spill av den ovenfor nevnte typen har ofte programvare som gjør det mulig for brukerne å bygge nye nivåer eller lage egne turneringer. Forskere ved University of Quebec har brukt disse mulighetene til å lage egne miljøer for å slåss mot fobier som hindrer pasientene i å fungere i dagliglivet.

For å øke innlevelsen fikk forsøkspersonene hodedisplay (forkortes HMD, for head-mounted display) - som viser spillets bilder gjennom utstyr montert på hodet; en slags avanserte briller. Hodedisplayet har sensorer, så når brukeren beveger hodet, endrer bildet seg tilsvarende.

Like effektivt som dyrt VR-utstyr

Konklusjonen er at dette var like effektivt som å simulere fobiske responser i dertil bygde simuleringsmaskiner som koster mye mer. Å behandle fobier i spesiallaget utstyr for virtuell virkelighet er allerede i bruk for å behandle bestemte typer fobi.

Vanlige dataspill er altså et mye enklere og billigere alternativ. Dataspillenes grafikk har blitt så realistisk at det er mulig å tilpasse den til pasientenes store skrekk, og grafikkbrikkene er blitt så kraftige at hvem som helst kan lage slike virtuelle verdener.

Forskerne brukte edderkopper fra Half-Life til å behandle mennesker med araknofobi, mens miljøer i Unreal Tournament simulerte høyder for de med høydeskrekk, og lukkede rom for de med klaustrofobi.

Kan brukes til behandling

Når edderkopper er til stede i dataspill - og det er de ganske ofte - er det vanlig at de er der for å drepes, men det er uklart hvorvidt drap av datasimulerte edderkopper var del av behandlingen.

Uansett viste testene at spillene stimulerte en respons som kan brukes til kontrollert behandling.

De kanadiske forskerne har gjort miljøene de brukte i studien tilgjengelig for nedlasting på universitetets nettsider.

Referanse:

Geneviève Robillard ; Stéphane Bouchard; Thomas Fournier & Patrice Renaud; Anxiety and Presence during VR Immersion: A Comparative Study of the Reactions of Phobic and Non-phobic Participants in Therapeutic Virtual Environments Derived from Computer Games; CyberPsychology & Behavior ; volum 6; nummer 5; side 467-476

Lenker:

University of Quebec: Cyberpsychology Laboratory
New Scientist: Computer games can treat phobias
CNN: Study: Video games fight phobia

Powered by Labrador CMS