Annonse

Braksuksess med ny fôringsmetode for røyeyngel

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En nyutviklet metode for fôring av røyeyngel gir oppdrettsbedriften Kirkenes Charr AS nye vekstmuligheter.

– Takket være den nye fôringsteknikken kan vi nå kjøpe befruktet rogn og ale opp finnmarksrøye i eget anlegg, i stedet for å kjøpe ferdigklekket yngel. Pengene vi sparer, kan vi bruke til å øke egen produksjon og videreutvikle bedriften, sier daglig leder Oddbjørn Jerijærvi.

Bedriften er først i landet med å startfôre røyeyngel fra eget klekkeri i ett stort kar i stedet for i konvensjonelle startforingsanlegg med mange oppvarmede småkar. Metoden er utviklet i et forsknings- og utviklingssamarbeid med VRI Finnmark. Takket være et vanninntak plassert på 26 m dyp i et ferskvann, har bedriften en normal temperatur på 3,2 grader.

For rundt halvannet år siden ble forsøket startet opp med 160.000 nyklekket yngel som ble plassert i stort kar med 100 kubikkmeter vann. Nå har de vokst fra millimeterstørrelse til røyesmolt med en vekt på 10–50 gram. Neste år er småfisken blitt slakteferdig røye på mellom 600 og 800 gram.

– Da snakker vi råvare av høyeste klasse. Fersk røye betales med opptil 80 kroner kiloet og havner på restaurantbordene ombord på Hurtigrutens skip og på de beste restaurantene i Norge, sier Jerijærvi.

Powered by Labrador CMS