(Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Hva er forskjellen på frukt og grønnsaker?

SPØR EN FORSKER: Hva er egentlig forskjellen på frukt og grønnsaker? Hvorfor er en tomat en grønnsak når den ligner en frukt?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her til lands blir avokadoen spist med salt og pepper, som en grønnsak, fordi den ikke er søt. Men i hjemtraktene i Mellom-Amerika blir den brukt som en frukt i søte desserter.

Det kan altså i noen tilfeller være vanskelig å vite hva forskjellen er på en grønnsak og en frukt.

Jørn Nygaard Sørensen, som er seniorforsker ved Institutt for Havebrugsproduktion ved Aarhus universitet, peker nettopp på avokadoen som et pussig grensetilfelle. Her er det nemlig tradisjon som avgjør hvordan den oppfattes.

Regler for inndeling

Men det er ikke bare tradisjoner som har betydning for hvordan vi oppfatter en grønnsak eller en frukt. Biologene har nemlig en rekke faste kriterier å dele inn etter.

– En frukt er definert som et bær eller en frøplante som er flerårig. Det betyr at den vender tilbake år etter år. For eksempel epler, kirsebær eller jordbær.

– Husk at jordbær er frukt, fordi de – i tillegg til å vende tilbake år etter år – har frø. Nemlig de små knoppene som sitter utenpå, forteller Sørensen.

– Grønnsaker er derimot røtter eller blader og er ofte ettårige. Altså høstes de det samme året som de såes. Men det finnes også grensetilfeller som rabarbra og asparges. Man kaller dem grønnsaker fordi de er blader, selv om de er toårige.

Hva med tomaten?

Foto: SHUTTERSTOCK

Grensene for om man plasserer en vekst i klassen med grønnsaker eller frukt kan altså være flytende. Det er rabarbra og asparges eksempler på. Det samme er tomaten.

– Tomaten … Det er et godt spørsmål. Morfologisk – altså når det gjelder form og oppbygning – er det en frukt fordi den har frø omgitt av fruktkjøtt.

– Men man kaller tomaten for en grønnsak fordi den er ettårig, det samme gjelder for agurker og andre drivhusgrønnsaker, sier han.

Men hva vil fagmannen kalle avokadoen?

– En avokado vil jeg kalle en frukt. Den har et frø som er omgitt av fruktkjøtt, og den er flerårig. Det ville altså være feil å kalle den en grønnsak, sier Sørensen.

Så da er det bare å lete etter dessertoppskrifter med avokado!

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanser

Oppskrift på dessert med avokado (på engelsk)

Jørn Nygaard Sørensens profil

Powered by Labrador CMS