Kolesterol-plakk i blodåre. (Illustrasjon: Colourbox)

Sukkerstoff får plakk i blodårene til å forsvinne

Et spesielt sukkerstoff får plakk i blodårene til å skille seg ut av kroppen ved at kolesterolet suges opp og fjernes. Dette kan få stor betydning for behandling av hjerneslag og hjerteinfarkt, som årlig rammer 20 000 mennesker bare i Norge.

En kan undre seg over at en mor til to døtre med en sjelden og uhelbredelig sykdom kan spille en viktig rolle i kolesterolforskning på kolesterol. Men slik er det.

Da amerikanske Chris Hempel leste om kolesterolkrystaller i hjertesykdommer i 2010, tenkte hun med en gang på døtrene sine, Addison og Cassidy.

Cellene i kroppen deres klarer nemlig ikke å kvitte seg med kolesterol slik vi andre kan.

Mor foreslo ideen til en forsker

Kanskje kunne det eksperimentelle stoffet som ble brukt til å behandle jentene hennes også brukes til å behandle mennesker med hjertesykdommer? Hempel tok kontakt med forsker Eicke Latz ved Universitet i Bonn og foreslo ideen for ham. Latz er også professor ved NTNU.

Seks år senere er svaret på bordet. Den amerikanske moren hadde rett. I en studie som ble publisert i begynnelsen av april i Science Translation Medicine, forteller Latz og forskerkollegaene hvordan stoffet syklodekstrin kan løse opp kolesterolkrystaller slik at de kan skilles ut av kroppen.

Stoffet endrer hvordan kroppens immunsystem reagerer på at det er kolesterolkrystaller i kroppen.

Får plakket til å minske i størrelse

Kroppen din både har og trenger kolesterol i små mengder. For mye kolesterol kan føre til åreforkalkning.

Aterosklerose er når blodårene inneholder plakk – en blanding av kolesterol, kalsium og andre stoffer. Plakk gjør blodårene mindre fleksible. Dette fører igjen til en reduksjon av blodstrømmen. Til slutt kan arteriene bli helt stengt av plakk, og man får en blodpropp som kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt.

En undersøkelse fra 2010 viste hvordan kolesterolkrystaller forårsaket betennelse i blodårene, som deretter førte til åreforkalkning. Det var dette funnet den amerikanske moren fanget opp.

Professor Terje Espevik ved NTNU samarbeider med Latz, og da de hørte morens ide bestemte de seg hive seg rundt for å bli med på prosjektet.

Testet på mus og blodårer fra mennesker

For å testet stoffet ble mus matet med en kolesterolrik diett. Musene var i tillegg disponert for å utvikle aterosklerose.

– Da så vi at stoffet forhindret dannelsen av plakk. I tillegg ble plakk som musene allerede hadde i blodårene redusert, sier Espevik.

Forskerne har også testet hvordan stoffet trolig kan fungere på mennesker. Forsker Siril Bakke fikk tilgang til en biobank som inneholder vevsprøver fra mennesker. Vevsprøvene er hentet fra en stor blodåre som fører blod til halsen og hodet. I prøvene var det plakk i blodårene.

Da Bakke undersøkte prøvene som var behandlet med syklodekstrin, fant hun ut at kolesterolet i plakket ble transport ut og at cellene i plakket ble omprogrammert til å redusere betennelsen i blodårene.

Suger opp kolesterol og fjerner den

– En annen positiv effekt av stoffet var at immuncellene i kroppen som fjerner fremmede eller uheldige stoffer ble omprogrammert. Betennelsen i blodårene ble mindre, sier Espevik.

Det betydde at immuncellene kunne fjerne overflødig kolesterol, samtidig som den reduserte betennelse i blodårene. Dermed ble størrelsen av plakket redusert.

– Det betyr at stoffet fungerer på to måter, sier Espevik.

Den første er å løse opp kolesterolkrystaller slik at kroppen kan skille dem ut. Den andre er å redusere betennelsen i blodårene når immuncellene suger opp kolesterolkrystaller.

Funnene er så positive at forskerteamet håper å kunne gjennomføre kliniske studier på mennesker.

Referanse:

Sebastian Zimmer mfl: Cyclodextrin promotes atherosclerosis regression via macrophage reprogramming. Science Translation Medicine, 2016, Doi: 10.1126/scitranslmed.aad6100. Sammendrag

Powered by Labrador CMS