I fjor gikk 34 milliarder kroner til bistand. (Foto: Vadim Sadovski, Shutterstock, NTB scanpix)

Ni av ti nordmenn positive til bistand

I en fersk undersøkelse svarer 87 prosent av oss at vi er positive til bistand til Asia, Afrika og Latin-Amerika. Aldri før har så mange støttet denne hjelpen.

Første gang Statistisk sentralbyrå (SSB) undersøkte nordmenns holdning til bistand var i 1972. Da var 72 prosent for bistand. Fremgangen er altså på 15 prosentpoeng, og det seneste resultat er også høyere enn ved forrige måling i 2013, skriver Vårt Land.

I fjor gikk 34 milliarder kroner til bistand. Det er 1 prosent av statens inntekter og omtrent like mye som vi svir av på de to mest intense dagene av julehandelen.

Støtten er noe større blant dem under 45 år, og den er størst blant dem med høyere utdannelse. Her mener sju av ti at vi må fortsette å gi minst like mye som i dag. Bare halvparten av dem med grunnskoleutdannelse mener det samme.

Blant Venstre-velgere er det 100 prosent oppslutning om bistand. Også blant velgerne til Høyre, KrF, Ap og SV er det over 90 prosent som støtter opp om bistand til Afrika, Asia og Latin-Amerika. Sp-velgerne ligger like bak på 89 prosent, mens Frp-velgerne er mest skeptiske. Men også der støtter nesten to tredeler – 63 prosent – denne bistanden.

SSB-rapporten som kom sist uke, er det derimot langt færre som støtter bistand til land i Øst-Europa og dent tidligere Sovjetunionen. 64 prosent sier de er for bistand til disse landene.

Powered by Labrador CMS