Annonse

Bioteknologinemnda sier nei til tidlig ultralyd

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ultralyd tidlig i svangerskapet bør ikke tilbys som en rutinekontroll, mener flertallet i Bioteknologinemnda. Nemnda vil likevel ikke forby noen å få fosteret undersøkt.

Dermed falt nemnda ned på en annen avgjørelse enn Det medisinskfaglige råd, som med et knapt flertall gikk inn for å tilby gravide ultralyd i tolvte svangerskapsuke.

Den regjeringsoppnevnte Bioteknologinemnda går enstemmig imot forslaget om at gravide kvinner rutinemessig skal kalles inn til ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet (uke elleve-tretten) på linje med dagens tilbud i 18. uke.

– Vi vil ikke at gravide skal oppleve en forventning fra helsemyndighetene om å ta en slik tidlig ultralydtest som blant annet kan gi informasjon om at fosteret har Downs syndrom. Tvert imot er dette noe man bør tenke nøye over om man ønsker, sier Berge Solberg, medlem av Bioteknologinemnda og professor i medisinsk etikk ved NTNU.

Et flertall – ti mot sju stemmer – i nemnda mener samtidig at det bør bli tillatt med tidlig ultralydundersøkelse i kombinasjon med blodprøve for å påvise Downs syndrom og andre kromosomavvik for alle kvinner som ønsker det.

Nemnda anbefaler at det kreves egenandel for slike tester. Flertallet går inn for å fjerne dagens aldersgrense på 38 år som vilkår for å få slik fosterdiagnostikk. (NTB)
 

Powered by Labrador CMS