Lyd transporteres omkring fire ganger mer effektivt i vann enn i luft. Hvalsang er derfor en meget effektiv måte å kommunisere på, spesielt over lange distanser. Dermed kan det være svært fordelaktig under jakt. (Foto: Microstock)

Hval synger for å finne mat i havdypet

Knølhvalen har flere knep for å finne finne mat i dypet. Sang og samarbeid kan gjøre fangsten lettere.

Knølhvalen

Knølhvalens sang har gjort disse 30-40 tonn tunge dyrene kjent. Det som kan høres ut som uling eller jamring, kan foregå i timevis. Dyrene i en gruppe synger alle den samme grunntonen.

Det er antagelig unge, enslige hanner som fremfører sangen, og bare i tropiske farvann under vintervandringene. Det er registrert flere ulike dialekter.

Sangen og historier om hvor intelligente disse dyrene er, var faktorer som medvirket til at fangsten på kjempedyrene ble forbudt på 1960-tallet. Da var knølhvalbestanden i verdenshavene redusert med 90 prosent.

Fangsten gjør at vi vet mye om størrelsen på disse havpattedyrene, og vekt og form.

Men fortsatt vet vi lite om knølhvalens sosiale liv og hvor dyrene svømmer.

 

Hvorfor dyr velger å samarbeide med andre dyr fra sin egen eller andre arter, har lenge vært en gåte for evolusjonære biologer. Men dyr som gjør dette blir ofte sett på som intelligente. 

Sammen med andre forskere har Susan Parks, professor i biologi ved Syracuse University i USA, studert knølhvalenes unike atferd utenfor kysten av Massachusetts.

Knølhvaler er store, grasiøse pattedyr som tilhører finnhvalfamilien. Hvalen er spesielt kjent for sine spektakulære hopp, karakteristiske sveiver, og sin komplekse sang.

I tillegg er den kjent for å samarbeide med andre knølhvaler når den er på jakt. På denne måten klarer de å samle sammen byttedyrene nær overflaten, men også nede på havdypet, viser en ny studie.

Ved hjelp av undervannsopptaksutstyr, kunne forskerne finne ut når hvalen brukte lyd når den var ute på jakt.

Hvalen bruker sangen sin til å kommunisere over lange avstander. Lydene kan høres 30 kilometer unna. Det er også dokumentert at ulike knølhval-grupper har forskjellige dialekter.

Tiltrekkende og gunstig

Forskernes opptaksutstyr avdekket hvalenes spesielle klokkelignende-lyder. Disse lydene lager de når de er ute på jakt i flokk, men når de jakter alene, er de stille.

Å jakte sammen er sosialt, men også veldig foredelaktig, viser den nye studien. Spesielt i mørke.

Ifølge forskeren bruker hvalen lyder for å tiltrekke hverandre. Som en bjelle, kan de varsle de andre hvalene i nærheten og invitere dem til kveldsmat.

Lydene gjør det også lettere å jakte på den mørke havbunnen. Ved hjelp av lyd, kan hvalene koordinere hverandre og lokalisere byttedyret. Parkers antyder at hvalens sang får fisken, som ellers liker å gjemme seg under sanden, til å flykte. Dette gjør fangsten lettere for det smarte pattedyret. 

Hør knølhvalens sang her: 

Referanse:

Parks, Susan, m.fl.: Evidence for acoustic communication among bottom foraging humpback whales, Scientific Reports, 16. desember 2014, doi:10.1038/srep07508 

Powered by Labrador CMS