Humla suser … hjemover

Humlene er kanskje ikke så tomelumske og side i sessen som man skulle tro. De runde insektene finner nemlig veien hjem, selv når de er kilometervis på avveie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Steph O’Connor fra University of Newcastle vakte nok en del oppsikt, der hun lusket rundt universitetets hagemur med et digert nett i hendene. Der fanget hun inn en hel skokk med intetanende humler fra et bol.

De noe forbløffede insektene fikk så en tur innom laboratoriet, hvor alle behørig ble merket med nummer på ryggen. Så bar det av sted til ulike deler av Newcastle. O’Connor slapp ut humler både 1,5 kilometer, 5 kilometer og 13 kilometer fra bolet i muren.

Ville noen av dem komme tilbake?

Jada. Foreløpige resultater viser at selv humler som ble sluppet ut 13 kilometer fra bolet klarte å finne veien hjem. Men hvordan?

Syn og lukt

Se, det er ikke forskerne helt sikre på. Den rådende teorien går ut på at de bumsete insektene bruker synet til å kjenne igjen landemerker, og så fin-navigerer de siste meterne hjem til bolet med nesa.

Forskerne mener imidlertid at det er viktig å finne ut mer om hvordan humler og andre bier orienterer seg i verden rundt seg. Særlig etterson antallet humler og bier synker dramatisk som følge av utbygging og landbruk.

- Vi prøver å finne ut mer om hvordan biene leter etter mat, sier Dr. Mark O’Neill fra University of Newcastle i en pressemelding.

Han forteller at forskergruppa er spesielt interessert i å undersøke om insektene har lettere for å navigere i noen typer landskaper.

Og hvordan de har tenkt å finne det ut?

Vel.

Ved å la humla suse, så klart.

Powered by Labrador CMS