- Finanskrisa gir færre haiangrep

Gir finanskrisa færre haiangrep? Det mener haiforsker ved University of Florida, som viser til en reduksjon i antall tilfeller av uprovosert nærkontakt mellom hai og menneske verden over.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet registrerte haiangrep verden over gikk ned i 2008 sammenlignet med året før, og tallene for 2008 var de laveste på fire år. Det går fram av statistikk fra International Shark Attack File, en database som styres fra University of Florida.

Hvithai ved Isla Guadalupe, Mexico.(Foto: Wikimedia Commons)

Haiforsker George Burgess, som er leder for databasen, mener at finanskrisa kan være en av flere årsaker til nedgangen.

- Jeg kan ikke annet enn tenke at en medvirkende årsak kan være at en del mennesker unngår å reise på ferie eller dra på stranda av økonomiske årsaker, sier Burgess til University of Florida News.

Forsiktig nedgang

Han sier at tilsvarende nedgang ble observert i kjølvannet av terrorangrepene i New York i 2001. International Shark Attack File samler inn data om haiangrep verden over.

Det skal sies at de statistiske utslagene ikke er veldig markerte. Antall registrerte haiangrep i 2008 var 59, mot 71 året før. Det var fire angrep med dødelig utfall i fjor, noe som er et normalt antall og et høyere tall enn 2007.

Tallene omfatter såkalte uprovoserte angrep fra hai mot menneske. Det har vært en gradvis nedgang siden 2000 da tallet var 79. 2008-tallene var de laveste siden 2003, da antall angrep var 57.

- Tror det er bytte

USA utgjør to tredjedeler av de rapportene angrepene, og her gikk tallet ned fra 50 i 2007 til 41 i 2008. Det er særlig surfere som kan være utsatt for hai, ifølge Burgess. Det er på grunn av at de padler med armer og bein i overflaten.

- Vi tror dette fører til situasjoner der haien mistolker den uregelmessige plaskingen som at det dreier seg om dens normale byttedyr, sier Burgess.

Ifølge forskeren tar surfere i liten grad skrekken – selv etter nærkontakt med en hai. Noen er mer forsiktige enn før, men de fleste ser filosofisk på det, mener han:

- Jeg har ennå ikke truffet en surfer som sier at han eller hun ikke vil tilbake til vannet etter et bitt.

Færre luksusferier?

Finanskrisa kan føre til antallet luksusferier til fjerntliggende øyer går ytterligere ned.

De seinere år har det vært meldt om haiangrep på steder som Kokosøyene i Det indiske hav, der det aldri tidligere har vært meldt om angrep. Om færre reiser til slike steder, kan problemet opphøre.

I USA kan masseturisme til steder som Florida og Hawai gå ned, med redusert kontakt med hai som resultat.

Siler ut

Totalt fikk den internasjonale databasen inn 118 meldinger om mulige haiangrep i 2008, og bare 59 av disse ble bekreftet som ”uprovoserte angrep” i naturlig miljø, noe som er kriteriet for statistikken.

Episoder i akvarium, haiangrep på båter og “provoserte angrep” er ikke tatt med i det endelige tallet, går det fram av en pressemelding fra Florida Museum of Natural History.

“Provoserte angrep” kan omfatte bitt på fiskere som har fått hai i garn eller dykkere som har jaktet på hai.

Generelt har bestanden av hai i verdenshavene gått kraftig tilbake, i stor grad på grunn av overfiske. Gjennom de to siste tiårene har tallet på haiangrep vært økende på grunn av at flere mennesker svømmer, surfer eller dykker i områder der det finnes hai.

Slå tilbake

Dersom du angripes av en hai anbefaler forskerne motangrep. Rådet er å gi haien et slag på nesen med en gjenstand.

Haien vil da som oftest ta en tenkepause, og du bør komme deg ut av vannet.
 
Lenker:

Iktyologi ved Florida Museum of Natural History
International Shark Attack File

Powered by Labrador CMS