Annonse

Bekymring for BORA

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettighetsspørsmål stikker kjepper i hjulene for det åpne forskningsarkivet BORA. Om utviklingen fortsetter, frykter UB at arkivet hovedsakelig blir brukt til å lagre masteroppgaver.

– Forlagene gjør det vanskeligere og vanskeligere for oss å publisere vitenskapelig materiale og doktorgradsavhandlinger i BORA, sier direktør for Universitetsbiblioteket (UB), Randi E. Taxt til På Høyden.

BORA er en forkortelse for Bergen Open Research Archive. Doktorgradsavhandlinger og andre publikasjoner fra Universitetet i Bergen skal i utgangspunktet publiseres i BORA, og være tilgjengelig for et allment publikum.

Problemene melder seg når forskningsresultatene er publisert i fagtidsskrifter. Mange av disse tidsskriftene ser seg ikke tjent med å gjøre artiklene sine tilgjengelig for andre enn abonnenter, og slett ikke i et offentlig arkiv. Og når doktorgrader gjerne består av tidligere publiserte artikler, blir situasjonen komplisert.

Ingrid Cutler har det daglige arbeidet med å publisere artikler i BORA. Nå ser hun at arbeidet har blitt så komplisert og ressurskrevende at UB ikke lenger klarer å følge opp.
– Det er gjerne tre til fem artikler i hver doktoravhandling. Og vi må få godkjent tilgjengeliggjøring av artiklene hos tidsskriftet hvor hver av dem har blitt publisert, forteller Cutler.
– Jobben vår blir enormt arbeidskrevende som følge av dette. Vi får ikke publisert den siste versjonen av en god del artikler, og mange forskere er ikke interessert i å publisere tidligere versjoner. Man burde kunne publisere doktorgrader som én fil, heller enn å dele dem opp som dette, sier Cutler til På Høyden.

Powered by Labrador CMS