I 2014 arrangerte Plan Norge «Norges første offisielle barnebryllup» i Kulturkirken Jakob i Oslo. T. V: Shahida Akhter Shorna fra Bangladesh og bruden Thea på 12. Organisasjonen ønsket å rette søkelyset mot barnebryllup i verden.  (Foto: Audun Braastad, NTB scanpix)
I 2014 arrangerte Plan Norge «Norges første offisielle barnebryllup» i Kulturkirken Jakob i Oslo. T. V: Shahida Akhter Shorna fra Bangladesh og bruden Thea på 12. Organisasjonen ønsket å rette søkelyset mot barnebryllup i verden. (Foto: Audun Braastad, NTB scanpix)

Tre av fire jenter i Bangladesh giftes bort som barn

Det er skyhøy forekomst av barneekteskap i Bangladesh. Nesten 73 prosent av jentene er gift før de er 18 år gamle, viser en ny rapport.

Fakta om barneekteskap i Bangladesh, Indonesia og Pakistan

  • Rapporten «Getting the Evidence: Asia Child Marriage Initiative» er gjort av Plan International og det britiske forskningsbyrået Coram International.
  • Rapporten er basert på både kvantitative og kvalitative intervjuer med foreldre, landsbyledere og barn i alle de tre landene. Totalt deltar 2.742 barn og voksne i undersøkelsen.
  • Undersøkelsen viser at det er usedvanlig høy forekomst av barneekteskap hos kvinner i Bangladesh, 73 prosent er gift før de fylte 18 år. 27 prosent av jentene var gift i alderen 12 og 14. Blant mennene blir kun 2,8 prosent gift før de er 18 år.
  • I Indonesia er 38 prosent av kvinnene gift før de fyller 18 år, mens bare 3,7 prosent av mennene var gift før de ble 18.
  • I Pakistan er 34,8 prosent av jentene gift mens de var barn, og 13 prosent av guttene.
  • Mangel på tilgang til utdanning, økonomiske muligheter, og helsetjenester, særlig for jenter, sammen med alvorlig fattigdom og et svakt lovsystem fremheves som de viktigste årsakene til den høye forekomsten av barneekteskap.
  • Det er første gang en så omfattende studie om barneekteskap er gjennomført i Asia. Målet er å avdekke tradisjoner og holdninger omkring barneekteskap.

(Kilde: Rapporten Getting Evidence: Asia Child Marriage Initiative og Plan Norge)

I Pakistan og Indonesia er funnene også bekymringsfulle, ifølge rapporten «Getting the Evidence: Asia Child Marriage Initiative» fra Plan International og det britiske forskningsbyrået Coram International.

Rapporten avdekker høye tall for barneekteskap i Bangladesh, Pakistan og Indonesia, og er basert på kvalitative og kvantitative intervjuer med foreldre, landsbyledere og barn.

Fattigdom

En av de viktigste årsakene til barneekteskap er mangel på tilgang til utdanning, økonomiske muligheter og helsetjenester, særlig for jenter, sammen med alvorlig fattigdom og et svakt lovsystem.

Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge, mener funnene i den nye rapporten kan bidra i arbeidet mot barneekteskap.  (Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix)
Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge, mener funnene i den nye rapporten kan bidra i arbeidet mot barneekteskap. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix)

– Med kunnskapen fra rapporten vil vi enda mer effektivt bekjempe barneekteskap. Jentene som gifter seg når de er voksne vil skape et bedre liv for seg og sin familie, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge.

Øie understreker at kampen mot barneekteskap kan gi jentene større sjanse for å fullføre utdanningen samt lavere forekomst av barnedødelighet.

Holdningsarbeid

Rapporten omtaler seiglivede holdninger i deler av Bangladesh, Pakistan og Indonesia og ulik behandling av gutter og jenter, på tross av lovforbud mot barneekteskap. 90 prosent av de spurte mente ekteskap var viktig, og svært mange synes det er greit for jenter å gifte seg tidlig.

– Jentene blir viktige pådrivere for utvikling, og har større mulighet for å bryte fattigdomsspiralen, løsningen er utdanning av jentene, sier Øie.

Rapporten forteller også at det er menn som ønsker stor aldersforskjell for å ha kontroll og at de har et valg som jentene ikke har. Foreldre føler ansvar for at deres barn blir gift, og det er fortsatt mange som ikke vet at det er ulovlig med barneekteskap, mens andre trosser lovforbudet.

Powered by Labrador CMS