Lette som nyfødte – sliter med å få barn

Jenter som blir født undervektige kan ha dobbelt så høy risiko for å ha problemer med å få barn selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Lars Laursen, Scanpix Danmark)

Små eller undervektige nyfødte jenter, kan risikere å slite med å få barn selv når de blir voksne.

Det peker en studie av svenske damer i retning av.

Hvis resultatene blir bekreftet av flere studier, betyr det at kan vi risikere å se mer problemer med å få barn etter hvert som stadig flere nyfødte med lav fødselsvekt overlever, mener forskerne ved Linköping Universitet.

Forskerne har nå publisert studien i British Medical Journal.

Søkte fruktbarhetshjelp

Forskerne så på en gruppe med 1200 svenske damer som sammen med partneren søkte hjelp fordi de slet med å få barn, i perioden mellom 2005 og 2010.

Omtrent 40 prosent av damene hadde fått stadfestet at det var de som hovedsakelig hadde fruktbarhetsproblemet i forholdet.

Blant disse 40 prosentene av damene i studien, var det over dobbelt så mange som veide lite da de ble født, sammenlignet med de damene som ikke hadde fått tilskrevet fruktbarhetsproblemet til seg, men mannen.

Sju prosent av parene fikk vite at de begge kunne bære på årsaker til at barnet lot vente på seg, mens blant 28 prosent av parene var det uklart hva problemene skyldtes.

Tyngre enn gjennomsnittet

Forskerne klarte blant annet å utelukke at kvinnenes nåværende vekt spilte inn på resultatene.

Damene som hadde fått beskjed om at det var de som var parten i forholdet der problemet med å få barn hovedsakelig lå, var ofte tyngre enn gjennomsnittet, ifølge en pressemelding om funnene.

Selv om det i denne studien later til at fødselsvekt kan påvirke fruktbarheten til damer senere i livet, er det fremdeles langt fra fastslått. Som vanlig etter at en studie viser en tendens, trengs det flere studier som viser det samme før forskerne kan trekke sikre konklusjoner.

1206 personer i en studie er ikke spesielt mye å konkluderer utifra, og dessuten bodde damene i en avgrenset område – kanskje er de heller ikke representative, innvender forskerne mot sin egen studies verdi.

Organer påvirket i mors liv?

Foreløpig begrenser forskerne seg til å komme med noen mulige forklaringer på hvorfor lav fødselsvekt muligens kan føre til en nedsatt evne til å få barn:

Kanskje kan det å vokse dårlig i mors liv ramme fosterets reproduktive organer, foreslår de, med støtte i tidligere forskning.

Det er tidligere også funnet at sykdommer vi for som voksne i noen tilfeller kan spores tilbake til tiden i mors mage.

Referanse:

J. Vikström et.al. Birth characteristics in a clinical sample of women seeking infertility treatment: a case–control study. British Medical Journal, 10. mars 2014.

Powered by Labrador CMS