RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne.

FHI: Økning i RS-virus tidligere enn normalt

Det har vært en økning i påvisning av RS-virus i Norge de siste ukene. Økningen kommer tidligere i sesongen enn normalt.

I uke 38 ble det registrert 135 positive prøver. Tre uker tidligere ble det registrert 36 tilfeller, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

– Økningen i luftveissymptomer sees spesielt blant barn og voksne opp til 40-års alder, noe som passer godt med at det er barn og foreldrene deres som blir syke, sier FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl.

Det er påvist flest tilfeller hos barn yngre enn 5 år. De siste fire ukene har antall påvisninger i denne aldersgruppen økt fra 21 til 92, og andelen positive prøver fra 23 prosent til 41 prosent.

Over 1.000 barn blir innlagt årlig

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Utbrudd av RS-virus forekommer vanligvis fra november til mai.

Mellom 1.000 og 2.000 barn i alderen 0–5 år blir årlig innlagt på sykehus med RS-virusinfeksjon årlig. Infeksjonen arter seg som en forkjølelse hos de fleste, men noen kan få mer alvorlig infeksjon nedover i luftveiene. Hos de minste kan viruset være mer alvorlig og gi pustevansker.

Venter at flere barn blir syke i år

– Når du er bekymret for ditt syke barn, er det viktig å kontakte helsetjenesten. Barn som sliter med å puste bør alltid tilses av lege. Generelt bør det være lavere terskel for å kontakte lege jo yngre barnet er, sier Greve-Isdahl.

Siden de aller minste har vært lite borti vanlige virus og mangler immunitet på grunn av koronatilværelsen det siste året, venter Folkehelseinstituttet en større bølge av luftveisinfeksjoner hos små barn denne vinteren.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS