Kan lett gjøre barn tunge?

Lettprodukter kan ha den utilsiktede effekt at de fører til overspising og fedme hos barn, antyder en ny forskningsrapport fra University of Alberta, Canada.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis kroppene til små gnagere og mennesker fungerer på noenlunde samme måte, vel å merke. For eksperimentene i studien er ikke gjennomført på barn, men på unge rotter, både fete og slanke.

Begge rottegruppene overspiste når de fikk servert lavkalori-versjoner av mat og drikke.

Overspisingen hadde alvorligere konsekvenser for helsen til de overvektige unge rottene, ifølge den kanadiske studien.

Smak og kalorimengde

Mennesker og rotter har faktisk endel likhetstrekk, for eksempel hva angår anatomi, kretsløp og sykdom. Derfor er rotter (og mus) velkjente forsøksdyr.

I denne studien argumenterer forskerteamet med at dyr lærer å koble smaken av mat med kalorimengden/energien den gir.

Og barn som spiser lavkalori-varianter av matprodukter som normalt inneholder mye kalorier, kan utvikle et forvrengt bilde av smak og kaloriinnhold, hvilket fører til at barna overspiser i oppveksten, hevder forskerne videre.

Resultatene deres er publisert i tidsskriftet Obesity.

Velbalanserte måltider og mosjon

- Det er bedre for barn å spise sunn, velbalansert mat med en kalorimengde tilpasset deres daglige aktiviteter, enn at de spiser lavkaloriprodukter som mellommåltider eller til vanlige måltider, sier førsteforfatter på studien, David Pierce, ved University of Alberta.

Pierce slår et slag for de “gammeldagse” metoder for å holde barn sunne og friske: Velbalanserte måltider og mosjon.

Ellers viser studien at litt eldre rotter, som også ble servert lettprodukter, ikke viste samme tendenser til overspising.

Forskerne mener årsaken til dét ligger i at disse, i motsetning til de yngre, baserte seg på et større utvalg av smaksrelaterte signaler, når de vurderte energiverdien i maten.

Les mer:

BBC News: Diet food may fuel obesity risk

Powered by Labrador CMS