Annonse

Barn i ulike land har forskjellig smak

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle barn vil ha mat med mest mulig fett og sukker, ikke sant? Niks, mener forskerne bak en studie av mer enn 1 700 unger mellom seks og ni år, fra åtte europeiske land. Antagelsen om at et sug etter det mest usunne er universelt for verdens poder, stemmer ikke.

Undersøkelsen viste for eksempel at mer enn 70 prosent av tyske barn foretrakk kjeks med tilsatt fett, mens dette bare gjaldt 35 prosent av de greske ungene.

På den andre sida likte de små tyskerne vanlig eplejus, mens svenske, italienske og ungarske unger helst valgte en versjon med tilsatt sukker eller smaksstoffer.

Det så imidlertid ikke ut til at faktorer som kjønn, foreldrenes utdannelsesnivå, tidlige matvaner, tid foran TV-en eller foreldres bruk av mat som belønning hadde noe å si.

Dette kan bety at universelle programmer for å bedre kostholdet ikke har like god effekt i alle land, konkluderer forskerne. (forskning.no/is)

Powered by Labrador CMS