Mindre salt - mindre søtt

Barn som begrenser saltinntaket drikker også mindre sukkerholdig drikke per uke, antyder ny analyse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Væskebehov - barn/voksne

Alder og milliliter væske per kilo per døgn.

3 mnd, 150
6 mnd, 140
1 år, 125
5 år, 100
10 år, 75

Eksempel: For en gutt på ett år som veier 10 kilo, blir regnestykket som følger: (1 milliliter er en tusendels liter - 0,001 liter)

125 x 10 / 1000 = 1,25

Vi får alle i oss væske gjennom både mat og drikke. En voksen kropp trenger vanligvis rundt 2,5 liter væske totalt i døgnet. Gjennom maten vi spiser får vi tilført cirka 1 liter væske, så under normale omstendigheter anbefales det å innta ca. 1,5 liter væske daglig.

Kilde: R. Grønseth, T. Markestad, Pediatri og pediatrisk sykepleie. (1998) / Seip & Finne (1992) og Matportalen/Sosial- og helsedirektoratet.

Barn som får i seg lite salt, drikker 100 gram mindre væske daglig ved ett grams saltkutt. Det beregner forskere fra St. George’s University of London i England.

Når de drikker mindre, får de også i seg mindre brus.

Forskernes estimater viser det samme saltkuttet vil redusere mengden sukkerholdig drikke med 27 gram per dag - også etter at man har justert for blant annet alder, kjønn, kroppsvekt og fysisk aktivitet.

- Hvis barn i alderen 4-18 år kutter saltinntaket med 50 prosent, i snitt 3 gram daglig, vil dette innebære at de reduserer mengden sukkerholding drikke per uke med i overkant av 2 enheter.

Det sier lege og forsker Feng J. He i et presseskriv sendt ut av American Heart Association.

- Dermed vil også hvert enkelt barn innta rundt 250 kcal mindre hver uke, fortsetter He, som har ledet studien.

- Redusere risiko betraktelig

Et kosthold med lavere salt- og sukkerinntak kan redusere barns risiko betraktelig for høyere blodtrykk, overvekt - og hjerteinfarkt eller slag senere i livet, mener forskerne bak studien.

(Foto: iStockphoto)

Den presenteres i Hypertension, et av tidsskriftene American Heart Association gir ut.

Ifølge organisasjonen har det så langt vært uklart om det finnes en kobling mellom saltinntak og hvor mye brus/saftlignende drikke barn setter til livs.

Feng J. He og kolleger analyserte data fra National Diet and Nutrition Survey i Storbritannia, gjennomført i 1997, med flere enn 2000 deltakere i alderen 4-18 år.

- Velg produkter med lite salt

He anser at alle leger burde gi råd til pasientene sine om hvordan de kan kutte ned på saltet i kosten.

 

- For barn er sukkerholdige drikker er en betydelig kilde til kalorier. Og det har vist seg at inntak av slik drikke kan relateres til overvekt hos unge, ifølge He.

Hun anbefaler dessuten at foreldre sjekker varedeklarasjonen når de handler mat til barna, at de velger produkter med lavt saltinnhold - og at de verken tilsetter salt i matlagingen eller ved bordet.

- Både høyt blodtrykk og fedme øker risikoen for slag og hjerteinfarkt. Derfor er det viktig at barnas kosthold inneholder lite salt, slik at faren for å rammes av dette senere i livet reduseres, sier He i presseskrivet.

Utfordre matvareindustrien

Forskeren oppfordrer forbrukere til å utfordre matvareindustrien til å utføre en gradvis og varig reduksjon i mengden salt som tilsettes i barnemat.

For mindre salt gir ikke nødvendigvis mindre smak, mener hun:

- Små reduksjoner i saltinnholdet på 10-20 prosent klarer ikke smaks-reseptorene til mennesket å oppdage, og et slikt kutt innebærer heller ikke noe teknologisk eller sikkerhetsmessig problem for maten.

Referanse:

Feng J. He, Naomi M. Marrero, Graham A. MacGregor. Salt Intake Is Related to Soft Drink Consumption in Children and Adolescents. A Link to Obesity? Hypertension, 2008;51:629-634, 1. mars 2008.

Powered by Labrador CMS