Moderne pappaer vil ha større fedrekvote

Det blir stadig mer moderne å ta pappapermisjon. Men forskere mener at fedrekvoten må økes for at flere menn skal benytte sjansen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den moderne pappaen er myk, antiautoritær, fleksibel og ønsker å prioritere barna, men har problemer med å gjennomføre dette i praksis.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av sosiolog Helen Aarseth ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning og sosiologiprofessor Elin Kvande ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), tok hele 53 prosent av de 1 400 spurte fedrene i undersøkelsen pappapermisjon alene med barna, skriver Dagbladet.

I alt 71 prosent av fedrene tok ut pappapermisjonen.

Forskerne mener at fedrekvoten på fire uker må økes for at flere fedre skal følge etter og ta ut permisjon alene.

- Hvis mor er hjemme samtidig som far, blir far ofte bare en hjelper. Da lærer han ikke like mye om barnet, sier Kvande.

Bare 15 prosent av fedrene tar ut mer enn de avsatte fire ukene, og den ekstra permisjonen må da tas fra mammas permisjon. Derfor slår forskerne fast at fire uker er for lite for den moderne pappaen.

- Flere fedre ville tatt ut mer hvis de hadde mer tid forbeholdt dem, sier mannsforsker Knut Oftung ved Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning.

(NTB)

Powered by Labrador CMS