- Kolikkbarn kan få migrene som voksne

Hvis mor plages med migrene, mer enn dobles risikoen å få kolikkbarn. Samtidig kan kolikken være et varsel om migreneplager senere i livet, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

- Siden migrene er en forstyrrelse med høy grad av arvelighet, antyder studien vår at spedbarnskolikken kan være et tidlig tegn på at barnet er disponert for senere migrene.

Det sier nevrolog Amy Gelfand, som er tilknyttet Headache Center ved University of California, USA.

Gelfand og kolleger har analysert informasjon om 154 mødre og babyene deres. Undersøkelsene er så langt ikke publisert i noe tidsskrift.

I første omgang skal resultatene, som er foreløpige, legges fram i april. Det skjer på den 64. årlige konferansen til American Academy of Neurology.

Tre av ti fikk kolikk

Blant barn av mødre med migrene fikk tre av ti (29 prosent) kolikk, viser funnene.

I gruppen av mødre uten migreneplager ble kun ett av ti spedbarn (11 prosent) rammet, ifølge en pressemelding fra American Academy of Neurology.

Selv om de nye resultatene peker på en assosiasjon mellom de to plagsomme tilstandene, er det for tidlig med bastante konklusjoner.

Inntil forskerne har fulgt kolikkebabyer av migrenemødre over tid, kan vi vel bare fastslå sikkert at kombinasjonen migrene-kolikk gir tøffe måneder i småbarnsfamilier.

En mager trøst

Kolikk kjennetegnes ved at et spedbarn skriker i timevis, uten noen tydelig grunn, samtidig som det ellers framstår sunt og friskt.

Tilstanden inntreffer gjerne i løpet av de første uker, eller måneder, etter fødselen.

Mens skrikingen pågår er det en mager trøst at kolikken faktisk går over.

Referanse:

Infant Colic Is Associated with Maternal Migraine. Amy Gelfand. Katherine C. Thomas. Peter Goadsby. AAN 64th ANNUAL MEETING ABSTRACT. Sammendraget her. (pdf)

Powered by Labrador CMS