- Fjern TV-en fra barnerommet

Overvekten blant europeiske førskolebarn er nå rekordhøy. - Foreldre bør ta grep og unngå TV på barnerommene, råder forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Om studien:

Studien involverer forskere fra Belgia, Bulgaria, Tyskland, Hellas, Luxembourg, Nederland, Norge, Polen, Spania og Storbritannia.

Agneta Yngve, Susanna Kugelberg og Annhild Mosdøl ved Fakultet for helsefag er med fra Høgskolen i Oslo og Akershus i det fireårige prosjektet.

Mer enn ett av åtte barn i Nord-Europa er overvektige når de starter på skolen, og andelen øker til 25 prosent i deler av Sør-Europa.

Blant førskolejenter i Spania er hele 38 prosent overvektige eller fete, ifølge tall fra det flernasjonale ToyBox-prosjektet.

Rekordnivået av fedme fører til store helseproblemer i tillegg til store utgifter for samfunnet.

Forskere fra ti land deltar i EU-prosjektet som startet i 2010 og avsluttes i april 2014. De skal teste og utvikle tiltak i barnehager i seks EU-land for å legge til rette for sunt kosthold og fysisk aktivitet, samt redusere tv-titting og bruk av dataspill.

Disse barnehagene er i Belgia, Tyskland, Spania, Hellas, Bulgaria og Polen.

Trenger nye tiltak

Koordinator for prosjektet, Yannis Manios, assisterende professor ved Harokopio University i Aten, sier i en pressemelding at vi må finne nye måter å forebygge fedme på.

- Vi fant ut at flere land mangler klare retningslinjer for sunt kosthold og fysisk aktivitet. Det er likevel gode bevis for at det er en sammenheng mellom stillesittende atferd, som TV-titting, og påfølgende fedme, påpeker han.

Barn er spontant aktive, men reduserer energiforbruket når de bruker tid foran TV-en.

- Derfor bør TV-titting i barnehagene erstattes av mer aktive, morsomme aktiviteter som vil bidra til å hjelpe barn å oppnå optimal vekst, helse og trivsel.

- Det samme gjelder hjemme. TV-er i soverommene og usunn snacks i kjøkkenskapet er en dårlig ide. Foreldre bør i tillegg huske på at deres rolle ikke bare er å gi barna sunn mat og drikke, men også å opptre som en god rollemodell selv, siden barn kopierer foreldrenes oppførsel, fremhever Manios.

Lenke:

Les mer om prosjektet: ToyBox

Powered by Labrador CMS