Hvilke land har flest unge på nett?

I Sør-Korea kan 99,6 prosent av alle unge regnes som digitalt innfødte. I Norge ligger tallet på 93,3 prosent. Det er viktig for landets framtid, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Andelen digitalt innfødte i ulike land i verden. (Foto: (Illustrasjon: Georgia Institute of Technology and International Telecommunication Union (ITU).))

Ofte framstilles de unges økende bruk av nett-tilkoblede duppeditter som en bekymringsfull utvikling. Men nå trekker amerikanske forskere fram den andre sida av saken:

Datakyndige unge er framtida.

- Det er fordi et lands framtid defineres av dagens unge mennesker og av teknologi, sier professor Michael Best fra Georgia Institute of Technology and International Telecommunication Union i en pressemelding.

- Land med en høy andel av unge som allerede er online er i posisjon til å definere og lede morgendagens digitale epoke.

Digitalt innfødte

Best og kollegaene hans har for første gang prøvd å lage en oversikt over hvor datavante verdens unge er.

Og her er lista over klodens digitalt innfødte – altså unge som ble født rundt tida der PC-en gjorde sitt inntog og som har brukt digital teknologi i hele oppveksten. Forskerne har rangert landene etter hvor stor prosent av hele befolkningen som er slike digitalt innfødte:

Tabell over andelen digitalt innfødte i ulike land. Lista er rangert etter hvor stor prosent av hele befolkningen som er digitalt innfødte. (Foto: (Tabell: Georgia Institute of Technology and International Telecommunication Union (ITU).))

Norge havner på 11. plass, med 12,3 prosent av befolkningen definert som digitalt innfødte. På toppen av lista troner Island, med 13,9 prosent, etterfulgt av New Zealand, Sør-Korea, Malaysia og Litauen.

Men det går også an å ordne oversikten etter hvor mange prosent av alle unge som er nettinnfødte.

Da havner Sør-Korea og Japan på topp med 99,6 og 99,5 prosent av de unge. Norge ligger på 13. plass. Her kan vi definere 93,3 prosent av alle ungdommer som digitalt innfødte.

Her ser du landene som ligger over oss på lista:

 1. Sør-Korea: 99,6
 2. Japan: 99,5
 3. Nederland: 98,4
 4. Finland: 98,3
 5. Latvia: 97,0
 6. Danmark: 96,9
 7. Estland: 96,0
 8. Island: 95,9
 9. USA: 95,6
 10. New Zealand: 94,8
 11. Tyskland: 94,2
 12. Sveits: 94,0
 13. Norge: 93,3

Men ikke at alle land har nettvante ungdommer. Bare 30 prosent av klodens unge mellom 15 og 24 har vært aktive på nettet i minst fem år. I hele 29 nasjoner er under én prosent av landets ungdommer å regne som digitalt innfødte.

Nederst på lista ligger Niger, Sierra Leone og Myanmar med 0,2 prosent og Øst-Timor med 0,1 prosent nettinnfødte.

Powered by Labrador CMS