Snus er ganske vanlig i for eksempel idrettsmiljøer. Mange oppfatter derfor snus som et helt ufarlig alternativ, og at den ikke har langsiktige skadevirkninger som hjertekarsykdom. (Foto: Marianne Løvland, NTB scanpix)

Snus like farlig som røyking

En stor studie viser at snusing kan øke risikoen for hjertekarsykdom minst like mye som røyking. 

Snus er spesielt skadelig for de som ikke holder seg i god fysisk form.

– Trening ser ut til å motvirke snusens negative effekter – så lenge man er ung og holder seg i god form, sier Eli-Anne Skaug, forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk på NTNU. Hun er en av flere forskere bak studien.

Funnene er hentet ut fra den store befolkningsstudien fra Nord-Trøndelag, HUNT3.

– Å anbefale snus som et trygt alternativ til tobakksrøyking kan ikke lenger anses som velbegrunnet.

– Det er å lure ungdom til å bli avhengig av et stoff som på lang sikt kan gi alvorlige helseproblemer, sier Skaug.

Verst for utrente snusere

I studien målte forskerne blodårefunksjonen, et mål for risiko for hjerte- og karsykdom. Dette ble gjort på over 1500 friske menn fra Nord-Trøndelag.

Snuserne kom like dårlig ut som røykerne. Aller dårligst ut kom altså de utrente snuserne.

Snus i idrettsmiljøene

Veldig mange unge begynner i dag å snuse som alternativ til det å røyke. Snus er ganske vanlig i for eksempel idrettsmiljøer. Ifølge forskeren oppfatter mange derfor snus som et helt ufarlig alternativ, og at den ikke har langsiktige skadevirkninger som hjertekarsykdom.

– Samtidig vet vi at snus øker risikoen for kreft. Og hos gravide øker snus risikoen for både tidlig fødsel, dødfødsel og svangerskapsforgiftning. Redusert blodårefunksjon skyldes forandringer i de cellene som kler innsiden av blodkarene. Da mister karet evnen til å øke blodgjennomstrømningen og forebygge blodpropp, forteller Skaug.

Snusbrukerne kom dårligst ut

Disse forandringene kan ofte måles 10–15 år før de første merkbare tegnene til sykdom.

Senter for hjertetrening ved NTNU gjennomførte denne studien i regi av kondisprosjektet i HUNT3. Målet var å se etter mulige påvirkninger av snus hos ellers friske. Snusbrukerne i denne studien var yngre enn tobakkrøykerne. Likevel kom snusbrukernes blodårefunksjon dårligst ut av alle gruppene.

Referanse

Eli-Anne Skaug, m. fl. Non-Smoking Tobacco Affects Endothelial Function in Healthy Men in One of the Largest Health Studies Ever Performed; The Nord-Trøndelag Health Study in Norway; HUNT3, Plos ONE, 2016, doi.org/10.1371/journal.pone.0160205. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS